112

Zorro, Jufferswaards trots, breekt nek door toedoen loslopende hond

Renkum – Zorro, de zwarte zwaan van Jufferswaard is zondagmiddag aangevallen door een hond en heeft dat niet overleefd. In de Jufferswaard mogen honden niet loslopen, waarom mag bij deze wel duidelijk zijn.

zorroDierenambulance Nederrijn kreeg aan het eind van de middag een telefoontje dat een hond de zwaan aan viel, daarop zijn zij meteen naar de Jufferswaard gereden maar het bleek te laat.

Nek gebroken

Zorro’s nek was gebroken en hij was overleden. De eigenaar van de hond die de zwaan aanviel was enorm geschrokken en ook nog aanwezig toen de dierenambulance arriveerde. Naar verluid komt de eigenaar niet uit de omgeving en dacht, doordat er allerlei andere honden losliepen, dat ook deze hond los kon lopen.

Maar zoals ook de Dierenambulance uitlegt: denken dat jouw hond geen wilde dieren aanvalt en kan doden, is verkeerd gedacht. Een hond heeft een jachtinstinct en zal er vandoor gaan zodra er wild gespot wordt. De hond zal niet meer luisteren en gaat vol in de aanval, een dier zoals Zorro is daar niet tegen bestand. De hond zal net zolang doorgaan met aanvallen en bijten tot het dier dood is, zoals geschiedde.

Een hond aan de riem heeft hetzelfde jachtinstinct maar dan zit ie aan de riem en kan hij dus geen andere dieren aanvallen. Vandaar het gebod (!) om honden aangelijnd te houden. Naast deze hond, liepen er meerdere los. Mensen die net zo min als deze persoon,  borden kunnen lezen en er niet naar kijken terwijl je toch een hek doormoet voor je de Jufferswaard in komt, of men heeft er gewoon maling aan.

Lees ook: Zorro en de andere bewoners van de Jufferswaard

Renkum is bedroefd

De reacties op de Facebook van de Dierambulance zijn verdrietig maar ook boos. Boos dat er wéér een dier dood is door een hond die losliep, terwijl dit niet mag op het betreffende terrein. Deze keer overkwam het Zorro.

De zwarte zwaan is al zolang één van de vaste bewoners van de Jufferswaard. Hij was heer en meester over het water en andere zwanen konden maar beter zorgen niet in zijn vaarwater te komen. Zorro was meestal alleen en hield de gemoederen altijd wel bezig. Als het te lang duurde dat hij weg was, vroegen mensen zich af waar hij was en als hij terugkwam, was iedereen weer bij.

Hij werd een bezienswaardigheid en ook wel een beetje beroemd. Talloze foto’s werden er van hem gemaakt, bijgehouden hoe het met hem ging en zijn kinderen werden herkend. Zelfs een hele pagina is aan hem geweid —> Zwanen van de Jufferswaard. De foto’s bovenaan dit artikel zijn gemaakt door Karel Noy die hem vaak voor de lens heeft gehad in de Jufferswaard.

De roep om mensen te bekeuren die hun hond los laten lopen in gebieden waar dit niet mag wordt steeds luider. Voor velen is handhaven en bekeuringen uitdelen hét middel om hondeneigenaren aan het verstand te brengen dat de hond(en) aangelijnd moet blijven.

Daar heeft Zorro alleen nu niets meer aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen