Cinema al Giro in Filmhuis Oosterbeek (trailer)

Foto: Filmposter

Op 7 mei 2016 zal de befaamde wielerklassieker Giro d’Italia door Oosterbeek rijden. In aanloop hiervan vertoont Filmhuis Oosterbeek op 20 april in samenwerking met Stichting Scarabee een speciaal wielerfilmprogramma.

In twee filmblokken zullen allerlei facetten van de Giro en het fenomeen wielrennen belicht worden: de traditie, de schoonheid, het ongelooflijke afzien, en de markante persoonlijkheden die de Giro kleur gaven, zoals de geweldenaar Gino Bartali, de clowneske Gerben Karstens en de tragische Marco Pantani.

Het eerste filmblok bevat vier korte documentaires van Wilfried de Jong. Vanuit een persoonlijke affiniteit met de wielersport, maakte De Jong voor zowel Sportpaleis De Jong als Holland Sport een aantal schitterende korte wielerdocumentaires. In dit blok worden drie daarvan vertoond: Pijn van de Kou, een reconstructie van de roemruchte winterse Giro-etappe over de Passo di Gavia in 1988 die Erik Breukink won en Johan van de Velde verloor.

Een hemel vol fietsen over het fietsbedevaartsoord Madonna del Ghissalo en de legendarisch Italiaanse renner Gino Bartali. In een aflevering van Holland Sport krijgt Wilfried de Jong oud-wielrenner Gerben Karstens op bezoek, die bekend staat als de clown van het peloton. Het verhaal van Karstens wordt geïllustreerd met mooie beelden uit de klassieke wielerdocumentaire The Stars and the watercarriers.

De vierde korte documentaire is de film Il Lombardia van wielerliefhebber Johannes Sigmond, ook bekend als Blaudzun. Deze film is een ode aan de laatste Italiaanse klassieker van het wielerseizoen, de Ronde van Lombardije.

In het tweede filmblok komen de drie prijswinnaars van de Fiets Film Nacht en de documentaire Pantani, the accidental death of a cyclist aan bod. Deze documentaire van James Erskine gaat over de tragische held Marco Pantani die op 14 februari 2004 dood werd aangetroffen in een goedkope hotelkamer. Er wordt teruggeblikt op zijn korte, turbulente leven: zijn opkomst als klimtalent en flamboyante verschijning in het peloton, het gloriejaar 1998 toen Pantani zowel de Tour de France als de Giro d’Italia won. Maar ook het dieptepunt dat een jaar later kwam, toen hij middelpunt werd van een dopingschandaal.

Cinema al Giro is te zien op 20 april, aanvang 19.00 uur. Reserveren is aan te raden en kan via www.filmhuisoosterbeek.nl

 

Dossier:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0