Basisschool De Marlijn gaat voor een schonere buurt

Foto: Renkum Nieuws

Als je op school zit is een dagje waarin je niet het gewone lesprogramma volgt altijd welkom. Zo’n dag hadden groep 7 en 8 van basisschool De Marlijn uit Oosterbeek vandaag. Toch werd er geleerd en meteen het startschot gegeven voor een schonere buurt en een beter milieu.

Wat is zwerfafval en waarom is dat zo slecht voor het milieu: daar draaide het om vandaag op De Marlijn. De school gaat actief zwerfafval opruimen in hun geadopteerde buurt. Inmiddels is zo’n 60% van Oosterbeek ‘gedekt’ door scholen en verenigingen die allemaal hun eigen buurt schoon gaan houden van zwerfafval.

Eerst tekenen, dan plezier en uiteindelijk: opruimen!

Het begon een beetje officieel: wethouder Wendy Ruwhof, directrice van de Marlijn Hetty Sipman en Liza Walta van 6DorpenSchoon ondertekenden de afspraken die gemaakt zijn voor een schone buurt en een beter milieu en die komen op het volgende neer:basisschool

  • De Marlijn adopteert een buurt en maakt vier keer per jaar met de leerlingen een rondgang om al het zwerfafval op te ruimen
  • Milieugroep 6DorpenSchoon begeleidt de acties, geeft les over zwerfafval en de gevolgen daarvan zoals plastic soup
  • De gemeente Renkum voorziet de school van materiaal zoals hesjes, knijpers en handschoenen,voorziet in een aanbod educatie rond zwerfafval en haalt het ingezamelde vuil op, wat een vergoeding aan de school oplevert

Na deze plechtigheid werd de film van Boyan Slat vertoont die gaat over het opruimen van plastic soup en het gevaar van micro-plastic. Daarna werd de film besproken.

‘Pfff een clown, die zijn echt niet leuk’

De opruimclown die na de pauze een voorstelling gaf, kwam iedereen wel heel bekend voor. Het was Ronald, van de McDonalds! Niet te missen met die enorme bos rode krullen, zijn overmaatse schoenen en gele overal. Clowns zijn voor kinderen uit groep 7 en 8 natuurlijk tè kinderachtig maar Ronald had niet alleen binnen een paar minuten hun onverdeelde aandacht, ook hun schaterlach.

De grappen en de grollen gingen natuurlijk vooral over afval en de kinderen waren al goed op de hoogte van hoe lang bepaalde dingen in de natuur bleven liggen; een banaan een jaar, kauwgom twintig en een blikje wel vijftig jaar! Maar dat hetzelfde blikje binnen een jaar ook gerecycled kan worden tot een fietsbel, dat is interessant!

Je gooit niet alleen met hetzelfde gemak, iets in de afvalbak, het is ook nuttig want afval kunnen we recyclen en leuke dingen van maken.

basischoolMcDonalds denkt mee

Ronald de clown, zo vertelt hij, is in dienst van McDonalds. De hamburgerketen is zich ervan bewust dat veel zwerfafval van hun afkomt en Ronald komt op verzoek, graag langs om anderen te vertellen waarom je zwerfafval moet vermijden. Slim om bij kinderen te beginnen. Zodra je ervan bewust bent wat er gebeurd nadat je iets in de natuur gooit, doe je het niet zo snel meer. Ook niet als je eenmaal volwassen bent.

In Oosterbeek zijn ze goed op weg, mede omdat daar veel vrijwilligers zijn die op o.a. scholen voorlichting geven. Scholen en verenigingen uit de 6 dorpen die (nog) niet aan dit project van de gemeente en 6DorpenSchoon mee doen maar wel interesse hebben, kunnen zich via hun website melden. Mensen die het hartstikke leuk lijkt kinderen les te geven over de gevaren van zwerfafval en plastic soup ook. Want dat het leuk is, blijkt wel uit het enthousiasme van de aanwezige vrijwilligers op De Marlijn vandaag.

Welk slecht weer?

Dat het weer een beetje tegenvalt, er soms harde regen valt en het zonnetje zich niet veel laat zien boeit de leerlingen niks. Met hun nieuwe, felgele hesjes aan, nemen ze vuilniszakken en grijpers ter hand en trekken energiek het dorp in.

Oosterbeek is vanaf vandaag, weer een stukje schoner.

basischool

Dossier:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0