Oosterbeek in actie voor vluchtelingen: de tiende dag

Ritsona camp
Foto: Rachel Kwei

William en Jos vertrokken vorige week maandag naar Griekenland om daar vluchtelingen te helpen, dit is het verslag van hun tiende dag in de havens van Athene.

Oosterbeek in actie voor vluchtelingen‘ zet zich vrijwillig in voor directe hulp aan vluchtelingen en ze houden ons op de hoogte van wat daar gebeurd de komende dagen. Het vorige verslag kun je hier lezen.

De tiende dag

Vandaag stond in het teken van Williams aanstaande vertrek en het doen van aangifte van de diefstal van onze tassen. We hadden daar nog geen energie in gestopt, maar er is toch best wel het een en het ander weg. De dag kende ook een ander ritme. We zijn meer aan het afronden dan oppakken. Ja, ook ik. Ik heb nog 3 dagen maar morgen breng ik William weg en haal ik later op de dag Astrid op. Tussendoor is er tijd voor wat administratie en natuurlijk ………… het ministerie van Binnenlandse zaken bellen.

De toestemming voor de kampen is noch steeds niet binnen. Al twee dagen flink aan het bellen en twee verzoeken ingediend per email, het lijkt dat ik er dicht bij ben, maar garanties kan ik niet geven. Niemand in Griekenland. Het heeft best elfde dagwel wat consequenties als die toestemming niet komt. Ten eerste betekent het dat een paar duizend mensen verstoken zijn van goede zorgen door ons en andere vrijwilligers, het betekent dat we geen spullen binnen kunnen brengen die nodig zijn.

In Skaramagas bijvoorbeeld waren er o.a. geen luiers en nog veel andere dingen. En het betekent ook dat we op dit moment niet de salade kunnen aanbieden aan Malakasa, het kamp met de 1400 mensen waarover ik eerder sprak. Maar Astrid is nog 3 weken hier, dus we blijven zoeken naar een opening en een goede bestemming voor het door jullie gedoneerde geld.

Verder wat kleine zaken gedaan. Lopende zaken afgerond door met een tolk drie Afghaanse gezinnen te bellen. Contact gezocht met een Griekse vrijwilliger van Pro Asil uit Duitsland vanwege een case waar we allebei aan trekken, uitvoerig gesproken met de UNHCR verantwoordelijke voor Ritsona kamp en even afgestemd met een andere UNHCR medewerker over twee andere zaken die lopen. De samenwerking loopt goed; er is wederzijds respect en vertrouwen.

Een gelukkig meisje

Er dienen zich ook andere zaken aan. We hebben met een kleine bijdrage van ons een smartphone losgepeuterd bij Mediamarkt; sponsoring. We waren op zoek naar een gebruikte, maar dat wilde niet vlotten. In Ristona is een 17 jarig elfde dagmeisje dat heel graag met haar vader in Duitsland wil skypen. Maar het gezin heeft geen geschikte telefoon. Het was een dilemma, maar we hebben besloten dat het best kon. Je kunt niet iedereen helpen, maar als je iedereen gelijk laat delen, blijft er niets over. Soms maak je een uitzondering. Dit meisje is een van de gelukkige.

Het weekend staat in het teken van de overdracht en het wegwijs maken van Astrid hier in Athene. Ik laat haar alle locaties zien, liefst door naar binnen te gaan en introduceer haar bij diverse mensen. Vanaf maandag moet ze het zelf doen, hoewel ik natuurlijk op afstand wel beschikbaar ben.

Het voelt al een beetje als afscheid nemen. Voor William helemaal natuurlijk, maar voor mij ook. Fijn ook om weer naar huis te gaan, mijn gezin te zien, weer eens een hele nacht te slapen en niet voortdurend actief te zijn en na te denken.

Jos Janssen en William Alfarhat

Jos en William helpen met helpen? Ze kunnen iedere cent gebruiken. Stort een bedrag(je) op NL67ASNB0932283446 tnv JJG Janssen of naar paypal.me/oosterbeekinactie

Oosterbeek in actie en hun Facebook 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden