Martcel Albion ontwierp mooiste affiche voor de Kunstroute 2016

Martcel Albion en het bestuur van Kunst in de Zes Dorpen
Foto: Renkum Nieuws

Alle kunstenaars in de gemeente Renkum waren uitgenodigd een affiche te ontwerpen voor de Kunstroute 2016. Er kon er natuurlijk maar eentje winnen en Martcel Albion was, tot zijn eigen verbazing, de winnaar.

Voor de 17e keer wordt de Kunstroute zaterdag 4 en zondag 5 juni in de gemeente Renkum gehouden: 80 kunstenaars exposeren in 2 dagen, op 48 locaties in 6 dorpen. Maar voor het zover is, moest er een hoop gebeuren. Welke kunstenaars exposeren en wat wordt het nieuwe affiche?

Vierkant

Dit jaar schreef kunstenaar Martcel Albion zich voor het eerst in voor de kunstroute. Martcel schildert, fotografeert en maakt ruimtelijk werk. Dat hij kunstenaar wilde worden, wist hij altijd al wel, maar in zijn tijd stond kunstenaar zijn gelijk met nooit geld hebben. Hij koos daarom voor een opleiding in de reclame, dat lag het dichtst bij de kunst, zo vond hij.

Martcel was succesvol in de reclamewereld. Affiches maken was iets wat hij talloze keren deed. Toen er bij de uitnodiging het verzoek kwam om een affiche te ontwerpen, zag hij die onmiddellijk voor zich.

“Eigenlijk had ik hem al liggen, maar ik maakte meteen de omslag naar het logo van de Kunstroute. Dat moest het worden. Dat vierkantje. Ik zie zo vaak affiches waar ik voorbij kom en later denk: wat heb ik nou gezien? Een affiche hoef je niet in één opslag te kunnen lezen, maar je moet wel ‘zien’ waar het over gaat! Dit was ooit mijn vakgebied en ik kan me snel ergeren aan een slecht affiche.”

In het juryrapport staat: ‘Een mooi grafisch ontwerp dat het logo van de Kunstroute op een fraaie manier integreert. Dit affiche zal zeker opvallen langs de uitvalswegen van de gemeente.’ Dat mensen na het zien van Martcel’s affiche denken: wat heb ik nou gezien? Is iets wat volgens de jury met zijn ontwerp dus niet gaat gebeuren.

Van reclamekunst naar eigen kunst

Een chronisch vermoeidheidssyndroom spatte zijn reclamebureau uiteen, dus ging hij terug naar iets wat Martcel altijd al wilde zijn; kunstenaar. Eigenlijk had hij niet eens verwacht dat hij bij de 80 kunstenaars zou zitten!

Iedere kunstenaar in de gemeente schrijft zich in voor de Kunstroute als zij dat willen. Ze moeten werk meesturen van het voorgaande jaar en Stichting Kunst in de Zes Dorpen maakt daaruit een selectie. Toen Martcel de enveloppe openmaakte waarin stond dat hij geselecteerd was, was hij al enorm blij. Toen hij het papiertje achter die bekendmaking las dat hij ook nog eens het beste affiche ontworpen had en dat zijn ontwerp het uithangbord van de Kunstroute 2016 zou zijn, kon de hele week niet meer stuk.

Op naar de Kunstroute

Op de website van de Kunstroute kun je de locaties bekijken en ook de extra activiteiten naast de kunst, want die zijn er ook, zo is Renkums Dorpsdichter aanwezig, wordt er op diverse plekken gezongen en/of muziek gemaakt, kun je lekker eten en kunnen kinderen muziekinstrumenten maken.

De expositie van Martcell Albion is 4 en 5 juni te zien in zalencentrum Lebret op de Lebretweg 51 in Oosterbeek

martcel

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden