Parachute Group Holland springt ter herdenking aan Market Garden

Wolfheze – Parachute Group Holland sprong vorige week ter ere van de 77ste herdenking van Operatie Market Garden boven Wolfheze.

Het veld aan de Wolfhezerweg, dat gebruikt werd als de dropzone voor parachutisten, was tijdens Operatie Market Garden 77 jaar geleden onderdeel van landingszone ‘S’.

Parachutes en gliders

group, hollandOp deze velden landden in de middag van 17 september 1944 186 Britse pathfinders, parachutisten met als taak dropzones en landingszones te markeren. Daarna landden Britse zweefvliegtuigen. Woensdag landden er omstreeks 9.00 uur 12 parachutisten van Parachute Group Holland. De parachutisten waren opgestegen vanaf vliegveld Teuge met een Cessna 208. Na de dropping vloog het vliegtuig terug en pikte nogmaals 14 parachutisten op, die vervolgens boven dezelfde dropzone sprongen. Allen sprongen met ronde, militaire koepels en droegen dezelfde soort kleding als 77 jaar geleden gedragen werd door de Britse, Canadese en Poolse parachutisten.

Na de sprong vond een herdenkingsceremonie plaats bij het Glidermonument aan de Wolfhezerweg. De eerder gesprongen parachutisten en de grondploeg, zij die ochtend de dropzone markeerden, legden een krans en hielden een minuut stilte.

Parachute Group Holland

Stichting Parachute Group Holland, in het kort PGH, is een internationale non-profit organisatie gewijd aan het parachutespringen met (militaire) ronde koepel parachutes. De groep is opgericht in 2008 met het doel om allen die boven bezet of vijandig gebied gedropt zijn per parachute, gedurende de Tweede Wereldoorlog en daarna, te herdenken. Om deze herinnering in leven te houden dragen PGH-leden tijdens herdenkingen en parachutesprongen indien gewenst kleding uit de betreffende tijdsperiode. Daarnaast geeft PGH opleidingen aan eenieder die parachute wil leren springen met een ronde parachute.

De opleiding wordt gegeven door een vakkundige instructiegroep en is internationaal erkend door vergelijkbare parachutegroepen en centra in binnen en buitenland. Verder biedt PGH de mogelijkheid voor demonstratiesprongen en informatiedagen over parachutisten tijdens de Tweede Wereldoorlog aan scholen en andere geïnteresseerde organisaties. Iedereen kan lid worden van Parachute Group Holland. De opleidingen zijn voor mannen en vrouwen tussen de 16 en 50 jaar oud, met een gewicht van maximaal 100kg en een medische verklaring van een arts. Gedurende het jaar worden meerdere parachutesprongen gemaakt.

Ook aanmelden voor een sprong? Kijk dan op hun website.

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail:[email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen