Vanaf vandaag is 1,5 meter afstand houden weer verplicht

Foto: congerdesign, Pixabay

Het is vanaf woensdag 24 november weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) kunnen daar weer op handhaven, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Nu is 1,5 meter afstand houden nog een dringend advies. Het demissionaire kabinet had al aangekondigd dat het weer verplicht zou worden. Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP zegt dat er voor handhaving van de anderhalve meterregel meer mensen nodig zijn, in reactie op het bericht dat het weer verplicht is om 1,5 meter afstand te houden .

Snelle opmars

De verplichting geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plekken waar het coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, is afstand houden niet verplicht. Er zijn ook plekken waar het niet goed mogelijk is om 1,5 meter uit elkaar te blijven. Daar kunnen andere maatregelen gelden, zoals een mondkapjesplicht.

Verplicht afstand houden is een van de maatregelen die het demissionaire kabinet anderhalve week geleden aankondigde om de snelle opmars van het coronavirus te vertragen. Ook werd toen besloten tot beperktere openingstijden voor onder meer winkels en horeca en het weren van publiek bij sportwedstrijden.

Het kabinet blijft daarnaast hameren op het belang van de basismaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zoals thuisblijven en testen bij klachten, voldoende ventilatie en regelmatig de handen wassen. Alleen dan kan mogelijk voorkomen worden dat al volgende week nog harder wordt ingegrepen, waarschuwde premier Mark Rutte eerder.

Het kabinet vervroegt mogelijk corona-persconferentie

Het demissionaire kabinet bespreekt woensdag vermoedelijk het vervroegen van de coronapersconferentie. Dat melden ingewijden naar aanleiding van berichtgeving van de Telegraaf. De persconferentie staat gepland voor volgende week vrijdag, maar gaat mogelijk naar het begin van die week.

Woensdag komen de meest betrokken bewindslieden bij het coronadossier weer bijeen. Het Outbreak Management Team (OMT) komt vrijdag met een nieuw advies. Zondag zal er dan weer overleg zijn op het Catshuis. Dan kan er maandag of dinsdag weer een persconferentie worden gehouden.

Gommers wil ‘keiharde maatregelen’

Over tien dagen zitten de intensive care-afdelingen in ‘code zwart’, waarbij ziekenhuizen moeten besluiten wie ze nog kunnen helpen en wie niet. Dat zegt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. “Ik denk dat er nu een momentum is om keiharde maatregelen te nemen en dat zo snel mogelijk”, zegt hij tegen de Tweede Kamer.

“Het is écht 1 minuut voor 12. Als wij over tien dagen in dit zwarte scenario zitten, dan is de wereld te klein”, aldus Gommers. Hij zou Kamerleden eigenlijk bijpraten over 2G-bewijzen, maar volgens hem moeten er eerst veel strengere maatregelen voor iedereen komen. Anders is het kabinet veel te laat met maatregelen “om een zorginfarct eind volgende week te voorkomen”.

De ic-baas heeft dan ook zijn collega’s uit het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd of ze niet eerder konden vergaderen, “morgen in plaats van vrijdag”. Hij wil snel adviseren over strenge maatregelen, “omdat wij niet in code zwart kunnen komen terwijl het land nog open is. Dat kan niet.” Als er onverhoopt een groot tekort ontstaat op de ic van bemande bedden, kan het niet zo zijn dat mensen nog kunnen winkelen en de kroeg in kunnen, aldus Gommers.

“De uitstroom aan personeel is zo groot geweest dat we veel minder rek hebben, en dat we veel minder ic-capaciteit hebben”, legt Gommers uit. “Dus de bedden staan er, de beademingsapparaten staan er, de monitoren zijn er, maar we missen de verpleegkundigen.” Daarom kan de intensive care niet zo opschalen zoals het in de eerste golf deed.

Bron: Nieuws.nl/ANP

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen