Ernstig bedreigde eikelmuis is te onbekend in Nederland

Foto: Jack Ma (CC BY-SA 3.0), Wikimedia

De eikelmuis is het zeldzaamste zoogdier van Nederland. Het beestje wordt ernstig bedreigd in zijn voortbestaan. Maar vrijwel niemand kent het knaagdier, terwijl er maatregelen nodig zijn om uitsterven van de eikelmuis te voorkomen.

Daarom hebben een aantal dierentuinen en de Zoogdiervereniging 2022 uitgeroepen tot Jaar van de Eikelmuis. Het is onder meer mogelijk om een eikelmuis te adopteren.

Geen muizen of eikels

Eikelmuizen zijn geen muizen en ze eten ook geen eikels. Het beestje is familie van de knaagdierensoort slaapmuizen en lijkt op een eekhoorn. De eikelmuis heeft een pluimstaart, een kenmerkend zwart masker in zijn snuit en klimt in bomen. In Nederland komen eikelmuizen alleen nog voor in Zuid-Limburg. Daar leven ze in dicht struikgewas. Eikelmuizen voeden zich met fruit, zaden en kleine dieren zoals muizen.

Er is nog veel onbekend over eikelmuizen. Daarom wordt dit jaar in Limburg onderzoek gedaan naar de dieren, zodat er betere leefgebieden ingericht kunnen worden. Daardoor neemt de populatie mogelijk weer toe. “Een eikelmuis in Nederland is veel bedreigder dan een reuzenpanda in China. Maar iedereen kent de panda en bijna niemand de eikelmuis”, aldus de Zoogdiervereniging. Komend jaar zijn er allerlei acties om het knaagdier te redden.

Bron: Nieuws.nl/ANP

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen