RIVM roept op in zes provincies geen hout te stoken

Foto: Ton de Weegh Pixabay

Regio – Inwoners van de zuidelijke helft van Nederland kunnen beter even geen hout stoken, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Doordat er weinig wind staat en de onderste luchtlaag relatief dun is, blijft de rook hangen.

Vooral ouderen, kinderen en mensen met luchtwegaandoeningen of hart- en vaatziekten kunnen daar last van hebben. “Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook”, aldus het RIVM.

Stookalert

Het zogeheten stookalert geldt voor Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. De verwachting is dat de weersomstandigheden ook dinsdag nog ongunstig blijven om de open haard of kachel te stoken.

Gezondheidsklachten kunnen ontstaan doordat houtrook allerlei schadelijke stoffen bevat, van fijnstof en koolmonoxide tot benzeen en zogenoemde paks, die kankerverwekkend kunnen zijn.

Te meer omdat mensen nu veel thuis zijn, roept het RIVM iedereen op het advies op te volgen. “Houd rekening met elkaar in deze tijd.” Voor Limburg gold zondag al een stookalert.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen