112

Politie waarschuwt voor cybercriminaliteit via ‘Smishing’

Foto: Bicanski van Pixnio

Politie waarschuwt op haar Facebookpagina voor een nieuwe vorm van cybercriminaliteit via ‘Smishing’.

Wat is Smishing

De politie waarschuwt voor Smishing, een vorm van cybercriminaliteit die via SMS verstuurd wordt. Het woord Smishing komt voort uit Phishing en SMS. Smishing is een specifieke vorm van Phishing. Phishing is het ‘hengelen’ naar persoonlijke gegevens van mensen. Het is een vorm van cybercrime waarbij criminelen je een sms sturen om te proberen inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens van jou te achterhalen. Hiermee willen ze geld van jou (en soms ook van je bedrijf) stelen.

Smishing voorkomen

De politie geeft de volgende tips om Smishing van je gegevens te voorkomen.

  • Reageer nooit op SMSjes met verzoeken om persoonlijke inlogcodes of pincode. Banken, creditcard maatschappijen en bijvoorbeeld webshops vragen hier nooit om. Ontvang je zo’n SMS? Verwijder deze dan meteen.
  • Krijg je betaalverzoeken van onbekenden, klik deze dan niet aan.
  • Geef nooit zomaar persoonlijke gegevens.
  • Vertrouw je een link niet helemaal, check hem via de website checkjelinkje.nl
  • Reageer niet op het bericht.
  • Meld de Smishing bij de organisatie onder wiens naam het valse sms bericht verstuurd werd. Alleen dan kunnen banken en organisaties iets doen aan de valse e-mail die uit naam verstuurd wordt.

Meer informatie

Kijk voor aanvullende tips, advies en meer informatie op Fraudehelpdesk of Veilig Internetten.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen