112

Spectaculaire daling aantal woninginbraken wegens beter beveiligen

Foto: Politie Keurmerk Veilig wonen

Nederland heeft steeds minder last van woninginbraken, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tot nu toe leek dit te zijn dankzij corona, een logische conclusie.

“Beetje kort door de bocht,” zeggen de Nederlandse slotenmakers. “Mensen beveiligen hun huis gewoon beter.” Volgens Massin Boulayoun is inbreken bovendien uit:  “Oplichting en cybercrime is de nieuwe vorm van inbreken.”

Dalende trend al langer

De cijfers komen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Natuurlijk is het verleidelijk en makkelijk om de cijfers van 2020 en 2021 te vergelijken met die van 2019 of 2018. De conclusie is dan simpel: het aantal woninginbraken is in 2020 en 2021 een stuk lager dan in 2018 en 2019. Kijk je veel verder terug, dan zie je dat die dalende trend al veel langer zichtbaar is. Bekijk je de cijfers vanaf 2012, dan is er een daling te zien van maar liefst vijfenzeventig procent.

“De afgelopen twee jaar speelden de lockdowns zeker een rol bij de dalende inbraakcijfers, maar mensen beveiligen hun huis ook gewoon veel beter,” zegt Wiebrand Floris, een slotenmaker “Ik krijg in mijn regio niet vaak meldingen van inbraakschade. Wel wordt me regelmatig gevraagd om sloten komen te vernieuwen. Het betreft dan typisch genoeg vaak mensen die vanuit de randstad hier naartoe zijn verhuisd. Blijkbaar zijn deze mensen bevreesder voor inbraken. Meestal plaats ik dan meerpuntssluitingen met kwalitatief goede cilinders, daarmee houd je de gemiddelde inbreker wel buiten.”

Inbrekers ontmoedigd

Massin Boulayoune van het Zoetermeerse MasLocks merkt dat veel mensen pas actie ondernemen als ze een inbraak hebben meegemaakt:  “Dan krijg ik het verzoek om betere sloten te monteren en bijzetsloten te plaatsen. Heel goed natuurlijk, maar liever doe je dat voordat er wordt ingebroken.”

Volgens de slotenmaker worden inbrekers ontmoedigd door kwalitatief hoogwaardige sloten. “Een inbreker weet wat hij doet, dus huizen met SKG-sloten, voorzien van anti-inbraakbeslag en kerntrekbeveiliging, slaat hij liefst over. Daar begint hij niet aan, want dan is hij een half uur bezig om de deur van het slot te krijgen. Of hij moet gaan frezen, maar dan is wel gelijk de hele buurt wakker.”

Ouderwetse criminaliteit

Volgens Boulayoune is er nog een andere belangrijke reden dat het aantal woninginbraken de laatste tien jaar is afgenomen. “Ik denk dat ouderwetse criminaliteit een beetje uit is. Oplichting is de nieuwe manier van inbreken,” stelt hij. Daar zit iets in natuurlijk. Bij moderne vormen van oplichting ontfutselen criminelen argeloze burgers geld via valse mailtjes, appjes en telefoontjes.

“Dieven hebben hun werkterrein verlegd,” legt Boulayoune uit. “Inbreken is moeilijker geworden en cybercrime is makkelijker, lucratiever en veiliger. Achter je computer word je nu eenmaal minder snel betrapt dan als je ‘s nachts ergens aan een slot loopt te morrelen,” besluit hij.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen