Hulpgoederen dinsdag op weg voor Oekraïne, maar meer vervoer nodig

Foto: Renkum Nieuws

Renkum/Wageningen/Ede – Vier busjes, twee aanhangers en vier chauffeurs vertrekken dinsdagavond naar Polen om allerlei goederen die ze voor Oekraïne goed kunnen gebruiken af te geven. De spullen zijn de afgelopen twee dagen verzameld in de regio.

De bus die uitgepakt wordt komt uit Renkum, de rest van de spullen die er al staan komen uit Wageningen en Ede. Alle medicijnen, zorgmiddelen en babyproducten naar links, de kleding en ander textiel bij de grote hoop in het midden, voedsel, óók voor huisdieren aan de rechterkant. Eén aanhanger zit al half ingepakt.

polenBuurtzorg Renkum 3 doneerde een hoop zorg-gerelateerde goederen, er is babyvoeding, luiers, wc-papier en verzorgingsproducten als tandpasta en shampoo. Grote zakken met hondenvoer en kattenvoer naast grote blikken voedsel die ze van gedoneerd geld bij de groothandel zijn wezen kopen.

Daarvoor allemaal tassen en dozen die tot bovenaan gevuld zijn. Een blik in een tas vertelt je dat ze ergens de voorraadkast hebben leeggehaald, shampoo’s, een blik bonen en pakjes soep liggen gemoedelijk naast elkaar, een lief popje ligt er bovenop.

Bonnefooi

Een beetje op de bonnefooi gaan ze wel, de groep van vier chauffeurs en de coordinator die hun namen niet interessant vinden om te melden in dit artikel: “Het gaat niet om ons maar om wat we willen doen.” Duidelijk. De mensen uit en in Oekraïne helpen en wel nu.

Voorbereid is de vriendengroep wel. Zo hebben ze snel nog walki-talkies gehaald zodat ze onderweg kunnen communiceren en ze gaan het onbekende niet helemaal tegemoet. “Ik heb contacten daar.” vertelt één van hen. “We rijden in Polen naar ze toe tot vlakbij de grens. Daar wordt alles uitgepakt en bekeken wat richting Oekraïne gaat. Wat overblijft zal naar de opvangkampen daar gaan.” Hij vertrouwd op de mensen daar, zij zullen het wel weten en wat er daar verder gebeurd, daar hebben ze nog geen weet van. “Ik ga er wel van uit dat we zondag weer terug zijn. Het gaat nu om directe hulp. Of we straks nog een keer gaan, moeten we even bezien.”

Het is ongeveer 1400 kilometer rijden en dat rijden ze niet ineens. “Nee we overnachten ergens. Het heeft geen zin daar vermoeid aan te komen, we willen helpen met het uit pakken en uitzoeken van de goederen. Misschien kunnen we het vandaar uit ook weer verder brengen.

Alles móet mee

Ze zijn enorm onder de indruk van de hulpgoederen die ze al hebben gekregen. Ze zijn er een beetje stil van, het plan om dit te gaan doen is twee dagen geleden pas bedacht! Nooit verwacht dat het zo’n snelle vlucht zou nemen. Nog een dag en dan gaan ze. Spannend.

“Zo hartverwarmend al die spullen! Nu maar kijken of we alle spullen de wagens in krijgen, anders moeten we gaan kijken wat het belangrijkste is.” Maar wat is het belangrijkste? Dat is moeilijk om te bepalen want warme kleding, voedsel en medicijnen lijken alle even belangrijk.

Het liefst zouden ze alles mee willen nemen want het ziet naar uit dat het niet allemaal meekan dus daarvoor zijn meer wagens nodig, het liefst met chauffeurs. Ook als je sowieso mee wilt rijden ben je welkom je te melden.

Wil jij mee? Of het gebruik van een flinke auto, busje (met of zonder aanhangwagen), of klein vrachtwagentje (te rijden met een gewoon rijbewijs) aan bieden? Stuur dan een mail naar [email protected] onder vermelding van Oekraïne en wij zorgen dat je in contact komt met deze vriendengroep om dat te regelen.

Let op: Het gaat dus om morgen, dinsdag 1 maart, dan vertrekt het kleine konvooi. Er kan eventueel ook later nog een wagen vertrekken. Er blijft hier een contact aanwezig om dit te coördineren, dus kun je dinsdag niet, maar over een dag of wat wel, meld je dan ook via bovenstaand mailadres.

Wil je in Renkum nog hulpgoederen doneren? Kijk dan op onderstaand Facebookbericht waar Albert Ziëck (verwijderd) zich vrijwillig heeft aangeboden als verzamelplek.

Let op: inzameling tot dinsdag 18:00

Belangrijk: paracetamol, houdbaar voedsel, warme dingen: kleding, slaapzakken, dekens

Cookieinstellingen