Update: Jack Russel Nona is weer veilig thuis

Foto: HZGV

Nona een Jack Russel raakte 12 maart vermist bij de oppas in Oosterbeek. Na een hele zoektocht is zij zondag de 13e aan het eind van de dag weer gevonden. Hier volgt een verslag van de zoektocht naar Nona.

Hier volgt het verhaal van de zoektocht naar Nona

Zaterdagmiddag omstreeks 15:30 uur wist Nona, een Jack Russsel teefje van 7 jaar, vanaf de Cornelia Schadeweg te ontsnappen. Nona was voor de 3e keer bij haar oppas maar wist deze keer onder het hek door te kruipen en op avontuur te gaan maar tijdens dit avontuur heeft ze iedereen goed laten schrikken en goed bezig gehouden.

Vlak nadat ze vermist was werd ze gezien op de Utrechtseweg bij de Coop om zich vervolgens te laten zien midden op het spoor op het traject tussen Oosterbeek en Wolfheze. Dierenambulance Nederrijn was snel ter plaatse en schakelde direct Prorail in waarop de treinen gelijk op last gingen rijden en werden we vanuit Dierenambulance Nederrijn opgeschakeld om te helpen in de zoektocht naar Nona. Astrid het baasje van Nona was gelijk vanuit Arnhem naar Oosterbeek gereden en zag haar Nona op het spoor en rende via de hekken met haar mee. Nona zag haar baasje maar Astrid zag enkel angst en paniek bij haar Nona.

Het spoor

Een machinist stopte voor Nona en wist haar onder de trein vandaan te krijgen waarop ze vervolgens weer vluchte. Al dat getoeter en de trillingen van de treinen en vast zitten tussen de hekken van het traject vergroote de blinde paniek bij Nona. Prorail gaf toestemming aan de Dierenambulance en de Politie om het spoor op te gaan en zo werd het traject van Oosterbeek naar Wolfheze afgezocht vanaf de grond. De politie zette zelfs een helikopter in met warmtebeeldcamera om vanuit de lucht een groter gebied te doorzoeken, wat een geweldige inzet. Gelukkig werd Nona niet meer op het spoor aangetroffen maar waar was ze van het spoor gegaan? Wat een engeltjes heeft ze op schouders gehad tijdens dit moment op het spoor.

Gedurende de avond werd er door vele vrijwilligers van HZGV doorgezocht met warmtebeeldcamera`s en een speurhond. Er werd over het hele traject gezocht van Wolfheze naar Oosterbeek door naar de begraafplaats maar ze werd niet gespot. Thuis in Arnhem werd in de gaten gehouden of Nona naar Arnhem zou lopen en bij de oppas stond alles open voor als ze terug zou keren naar de plek van vermissing.

Zichtmelding

In de vroege ochtend werd er weer gestart met zoeken naar Nona, op dat moment was Nona vanaf 16:30 uur de vorige dag op het spoor niet meer gezien. Er kwam een melding binnen van de dag daarvoor dat ze 40 minuten op een plek gezeten had bij de Diependalseweg maar helaas kreeg deze meldster een melding dat Nona al gevangen was, dit was nog voordat Nona het spoor was opgerend. Deze melding was icm de laatste zichtmelding van gisteren wel waardevol want beide meldingen waren aan de noordkant van het spoor. De focus vandaag werd dan ook volledig verlegd naar de noordkant van Arnhem Centraal naar Papendal.

Vanmiddag om 14:30 uur was daar de eerste melding weer van Nona maar wat was ze toch aan het doen, Nona zat in een tuin aan de Amsterdamseweg maar toen ze de bewoner zag sprong ze over het hek en liep ze deze keer midden op de Amsterdamseweg (N224) en verspeelde op dat moment wederom een aantal engeltjes. De melder wist haar te volgen en haar de Koningsweg in te bewegen waar ze haar run via het fietspad vervolgde richting het friettentje.

Flyeren

Ondertussen werd er vanaf vanochtend volop geflyerd en online gedeeld want zichtmeldingen hadden we nodig van deze snelle dame die al 24 uur in een vluchtmodus zat.
Om 17:15 uur kwam er weer een melding van Nona, ze was gezien op het terrein van Koningsjacht, ze rende daar achterop het terrein in paniek rond langs de hekken. Het toegangshek werd geblokkeerd en Astrid ging het terrein op waar ze op een gegeven moment Nona zagen maar de paniekmodus van Nona maakte dat er geen contact tot stand kwam tussen haar en Astrid en ze ging er weer vandoor. Helaas was het toegangshek niet de enige plek om van het terrein af te gaan en dit werd iets later snel duidelijk.

Nona was via het hek aan de Koningsweg daar de drukke weg opgegaan waarop een bus voor haar in de remmen moest…dat was het zoveelste engeltje op haar kleine schoudertjes.
Auto`s zagen haar rennen en gingen er achteraan en blokkeerde de weg van Nona, 1 automobiliste opende haar deuren waar ze haar honden in had zitten en Nona besloot om direct die auto in te springen…….en dat voor een hond die een hekel heeft aan andere honden. Ze zocht haar toevlucht in deze auto, wat een dapper meisje en een geweldige actie van deze automobiliste. Nona had haar halsband met adreskokertje om waarop de automobiliste Astrid het goede nieuws kon geven dat Nona veilig in haar auto zat.

Nona is uitgeput en heeft voetzooltjes kapot gelopen van het rennen maar verder is ze in orde en ligt ze na 26 spannende uren weer veilig in haar eigen mand.

Bedankt iedereen

We willen iedereen enorm bedanken voor alle inzet die gedaan is voor Astrid en haar Nona, een speciale dank voor:

  • Pro rail voor het stilleggen van het treinverkeer zodat er op het spoor gezocht kon worden naar Nona
  • Politie Renkum voor de geweldige inzet vanaf de grond en vanuit de lucht.
  • Dierenambulance Nederrijn voor alle hulp op locatie en de samenwerking
  • Alle vrijwilligers van Honden Zoekgroep Gelderse Vallei voor de inzet op locatie en achter de schermen.
  • En uiteraard bedanken we Astrid voor het vertrouwen in Honden Zoekgroep Gelderse Vallei.

Wil je ook helpen tijdens een vermissing dan ben je van harte welkom om deel uit te maken van een enthousiast team vrijwilligers. Stuur ons een pb voor meer informatie en/of aanmelden naar Honden Zoekgroep Gelderse Vallei (Facebook).

Honden Zoekgroep Gelderse Vallei 

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen