Gezellige opening van De Klipper

Het verbruik en opbrengst van De Klipper in beeld
Het verbruik en opbrengst van De Klipper in beeld
Foto: D. van Hellesem

Een tweetal opgewekt zwaaiende opblaaspoppen verwelkomden bezoekers van De Klipper vrijdag 20 november. Het was zover: eindelijk werd het pand aan de Generaal Urquhartlaan officieel in gebruik genomen. Veel mensen kwamen een kijkje nemen. Zij genoten van lekkere hapjes, live muziek, dans en een vrolijke opgewekte sfeer.

Bij binnenkomst werd de bezoeker meteen geconfronteerd met de consequenties van de rigoureuze, stroomneutrale verbouwing. Op een groot scherm was de, tot dan opgewekte stroom door De Klipper zichtbaar. Mooi vertaald naar alledaagse bezigheden. Ook het verbruik was te zien. Het mannetje naast de weegschaal zag er niet vrolijk uit. Niet zo gek als je bedenkt dat tijdens de opening iedere ruimte in gebruik was en tegelijkertijd de zon niet scheen.

Trots op De Klipper

Directrice van Bibliotheek Veluwezoom, Lianne Visser, sprak iets na drieën het officiële openingswoord. Ze roemde de vele mensen en organisaties die bijgedragen hadden aan het vernieuwde pand. Wethouder Jasper Verstand vertelde dat iedereen in het gemeentehuis door het raam bij het koffiezetapparaat de verbouwing goed kon volgen. Aangezien de gemeente Renkum zichzelf als doel heeft gesteld in 2040 een stroomneutrale gemeente te zijn, zal het gemeentehuis ook eens aan de beurt zijn. Niet alleen directrice Visser kan trots zijn op De Klipper, de gemeente Renkum is dat ook volgens de wethouder.

Meer dan een bibliotheek

De hoeveelheid boeken staan mooi opgesteld. Diverse genres zijn uitgelicht zodat het juiste boek snel gevonden is. Maar er is meer dan boeken lenen alleen in De Klipper. Solidez en muziekschool t’Venster huizen ook in het pand en de overige ruimtes zijn te huur per dagdeel. Voor de vele ZZP’ers in de buurt een uitkomst. Een presentatie te doen, een cursus te geven, een behandeling of een dansles? Omdat de ruimtes zeer divers zijn en verschillend in te richten, is bijna alles mogelijk.

Jas aan, das om en aan het werk

Een medewerkster van de bibliotheek vertelt hoe blij zij is met deze verbouwing. Het kantoor zit bovenin het pand onder het puntdak en had veel last van de weersomstandigheden door de slechte isolatie. Soms was het zo erg dat medewerkers maar naar huis gingen omdat er door de kou niet meer te werken viel. Dat soort problemen zullen definitief tot het verleden behoren en het zal weer prettig werken zijn in De Klipper.

Slim opgewekte Klipper

Eerder verduurzaamde het bedrijf Slim Opgewekt al basisschool de Paasberg in Oosterbeek, nu waren zij één van de betrokken partijen bij het stroomneutraal verbouwen van De Klipper. Een heel proces vertelde één van hun medewerkers. Het bedrijf richt zich specifiek op duurzaamheid en vooral op basisscholen. Kinderen zijn de toekomst en als je daar begint met bewustmaking, volgt de rest vanzelf. De spellen die er tijdens de opening te doen waren, waren door Slim Opgewekt meegenomen. Nadat een school duurzaam is verbouwd, volgt er een ‘Energiefeest’ voor de leerlingen met onder andere deze spellen.

Dat kinderen deze spellen erg leuk vinden bleek tijdens de opening van De Klipper. Al was het soms moeilijk kiezen tussen die spellen, de live muziek van gitariste/zangeres Aniek Brink, de poffertjes met poedersuiker en de mega-interessante camera van één van de aanwezige fotografen.

Bekijk de fotoserie hier

 

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen