Opening openluchtexpositie ‘Renkum eert zijn oude meesters’

Renkum Leeft genomineerd voor de Openluchtexpositie
Renkum Leeft genomineerd voor de Openluchtexpositie
Foto: Renkum Nieuws

Op zaterdag 21 mei verricht oud-burgemeester Jean Paul Gebben van de gemeente Renkum de openluchtexpositie ‘Renkum eert zijn oude meesters’. Plaats van handeling is restaurant Oude Post in Renkum.

Voor twee Renkumers Hans Bregman en Kees van Dongen komt hiermee een lang gekoesterde wens in vervulling om de Renkumse schilderkunst op de kaart te zetten.

Renkum Leeft omarmde het idee van de twee bevlogen Renkumers en startte in september 2015 met de realisatie van het kunstproject. De bijzondere openluchtexpositie in de Renkumse Dorpsstraat laat sterk vergrote schilderijen van Renkumse kunstschilders uit het begin van de 20e eeuw zien. De schilderijen komen uit de collectie van galerie Bregman en museum Veluwezoom. De Renkumse kunstschilder Albert Ziëck maakte portretten van de “oude meesters”. Deze portretten zijn in diverse etalages in de Dorpsstraat te zien. 

Bruggen geslagen

Renkum Leeft is erg blij dat oud-burgemeester Jean Paul Gebben de opening wil verrichten. Hij heeft na de oprichting van Renkum Leeft veel gedaan om de stichting  vertrouwen te geven. Hij heeft bruggen geslagen, deuren geopend en duwtjes in de rug gegeven. Renkum Eert dus niet alleen zijn oude meesters, maar Renkum Leeft eert tijdens de openingsceremonie ook haar oud-burgemeester.

Kolonie

De kern Renkum kent een verrassende kunsthistorie. Aan het begin van de 20e eeuw ontwikkelt het dorp zich tot een ware kunstenaarskolonie. In het topjaar 1910 waren 144 werkende en 70 kunstlievende leden aangesloten bij de opgerichte kunstvereniging Pictura Veluvensis. Veel straten in het dorp zijn naar succesvolle kunstschilders vernoemd.

Het kunstproject is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Renkum, de Van Deventerstichting en ondernemersvereniging Renkum Centrum. Daarnaast hebben Plus Pansier, aannemersbedrijf Van der Born, Dirk Dorrestijn van het gelijknamige landbouwbedrijf, gratis ruimte, materialen beschikbaar gesteld. Verder hebben vele vrijwilligers meegewerkt aan de uitvoering van deze unieke openluchtexpositie.

Op 21 mei vindt ook de Kunstmarkt plaats, het jaarlijkse kunstfestijn dat door Renkum Centrum wordt georganiseerd. Een goed moment dus om de opening van Renkum Eert te verrichten.

Feestelijke openingshandeling ‘Renkum eert zijn oude meesters’. Zaterdag 21 mei om 13.00 uur. Locatie: buiten bij Restaurant Oude Post. Adres: Dorpsstraat 9, Renkum.
De expositie loopt tot oktober van dit jaar.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen