De watermolen van Quadenoord is gerestaureerd! Kom je kijken?

10 mei 2022, 22:50 Kunst&Cultuur
20220315 100345
John Smits

Renkum - Sinds het voorjaar van 2020 is op Landgoed Quadenoord, in het Renkums Beekdal, hard gewerkt aan het herstel van de historische watermolen.

De molen is het laatste tastbare gebouw uit de rijke watermolengeschiedenis van het beekdal.

Met steun van velen is de watermolen eindelijk hersteld en voor de toekomst behouden. In het weekend van 14 en 15 mei zal de watermolen van 10.00 tot 16.00 uur worden opengesteld voor publiek

Uniek cultureel erfgoed

Watermolen Quadenoord is de enige watermolen uit de rijke molengeschiedenis van de gehele zuidelijke Veluwe die nu nog herkenbaar in het beekdallandschap aanwezig is. Het uniek cultureel erfgoed is hersteld. Met de gerestaureerde watermolen kan de verdwenen geschiedenis van de rijke Renkumse papierindustrie compleet, zichtbaar én beleefbaar voor jong én oud gemaakt worden. Kinderen kunnen hier in de nabije toekomst gaan leren over het belang van water voor de natuur en mens. Zo kan een droom uitkomen voor vele Renkumers!

Bedrijvigheid in het beekdal

In de tweede helft van de 18de eeuw draaiden in het Renkums Beekdal maar liefst negen molens op waterkracht! Het beekdal was van groot industrieel belang voor de ambachtelijke papierindustrie. Langzaamaan verdween deze industrie uit het beekdal. Op dat moment werd de molen omgebouwd tot korenmolen, dat draaide op twee maalkoppels. In 1912 werd er een machinekamer aangebouwd voor aandrijving door een petroleum gestookte machine, want er stroomde in die tijd vaak onvoldoende water door de spreng.

Watermolen Quadenoord stopte in 1921 als laatste van de watermolens in het beekdal. De molen raakte langzaam in verval, zeker nadat de naastgelegen boerderij onbewoond raakte en werd afgebroken.

Herstel van een monument

De gemeente heeft de watermolen in 1991 op haar monumentenlijst geplaatst, maar toen was het gebouw al ernstig in verval geraakt en was het draaiwerk binnen en buiten geheel weg. Vanaf die tijd hebben meerdere partijen, waaronder de familie Koker zelf, geprobeerd om de molen te redden. Het dak was inmiddels ook al ingestort. Het heeft tot 2019 geduurd voordat het John Smits, rentmeester van Quadenoord en projectleider, lukte om de handen op elkaar te krijgen en fondsen te werven voor het herstel.

Hout uit eigen bos

Bij de restauratie is nagenoeg al het hout uit eigen bos van het landgoed gebruikt. Inlandse eiken van tussen 80 en 120 jaar oud zijn geveld, maar ook naaldbomen en acacia’s. Elke houtsoort en maat was weer nodig voor een ander onderdeel van de molen, net zoals het ‘vroeger’ ging. Lokale aannemers hebben het hout geveld, uit het bos gehaald en uiteindelijk in de molen verwerkt. De vrijwilligersgroep van het landgoed heeft het hout rustig laten drogen.

De bedrijven Methorst, Wassingmaat en Munsterman hebben op ambachtelijke wijze – met houtverbindingen – de gebinten en de dakspanten gemaakt en in vervolg daarop hebben Coppes Molenmakers het gaande en draaiwerk gemaakt en geplaatst. De maalstenen zijn gemaakt door molensteenmaker Hans Titulaer uit Malden. Het resultaat is prachtig. Leerlingen van de Renkumse houtopleiding ReVaBo en het Gelders Restauratie Centrum zijn betrokken geweest bij onderdelen van de restauratie (deuren, trappen en ladder).

Je vindt Landgoed Quadenoord aan Quadenoord 4 in Renkum

Lees ook:

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected] .

De redactie is te bereiken via [email protected] .