’Ik ben van na de oorlog en dat wil ik graag zo houden’

Foto: Miho, wikimedia

Eric Corton is geboren en getogen in Oosterbeek. Dit jaar was het zijn beurt om de Willem Arondéuslezing te houden in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem. De lezing is door Provinciale Staten in 2006 in het leven geroepen.

In de lezingen komen allerlei aspecten van het begrip ‘Vrijheid’ aan bod en Eric haalt in de lezing zijn jeugd in Oosterbeek aan. Hij is geboren in 1969 en kon, net als iedere andere inwoner van de gemeente Renkum, niet om de Tweede Wereldoorlog heen. Cortons herinneringen zijn verteld alsof hij een brief schreef aan Willem Arondéus en zullen veel Oosterbekers aanspreken.

Wie was Willem Arondéus?

Willem Arondéus was een Noord-Hollandse verzetsstrijder die leefde van 1894 tot 1943. Arondéus was kunstenaar en kwam op jonge leeftijd al uit voor zijn homoseksuele geaardheid. Een zeer gedurfde houding voor die tijd. Die durf bleef zijn hele leven bij hem en zo werd hij in de oorlog actief in het (kunstenaars)verzet. Hij was een van de leiders tijdens de overval op het bevolkingsregister van Amsterdam in 1943. Na een schijnproces werd hij daarvoor terechtgesteld in de Overveense duinen.

De lezing van Eric Corton is hieronder te lezen, het is een PDF bestand dat je downloadt. Het bestaat uit 10 pagina’s die makkelijk weglezen, maar door de grootte wellicht wat minder geschikt om dat mobiel te doen.

Willem Arondeuslezing 2016 Eric Corton

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen