Erfgoed Gezocht wint European Heritage Award/Europa Nostra Award

Vrijwilligers aan de slag voor Erfgoed Gezocht
Vrijwilligers aan de slag voor Erfgoed Gezocht
Foto: W. Kuijpers

Erfgoed Gelderland en de Universiteit Leiden, Faculteit der Archeologie, winnen de European Heritage Award / Europa Nostra Award 2022 in de categorie ‘wetenschap’ met het citizen science project Erfgoed Gezocht.

Erfgoed GezochtIedereen kan meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Erfgoed Gezocht is een grootschalig burgerwetenschapsproject op het gebied van archeologie waarmee iedereen kan bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Duizenden deelnemers speurden op hoogtekaarten van de Veluwe mee naar nog onbekende archeologische resten, zoals grafheuvels, raatakkers (prehistorische akkercomplexen) en houtskoolmeilers.

De enorme hoeveelheid nieuwe informatie die het project genereerde wordt gebruikt om het archeologisch erfgoed beter te beschermen en geeft nieuwe inzichten in de prehistorische samenleving. De betrokkenheid van het brede publiek en actieve burgerparticipatie is niet alleen de basis van het grote succes van dit project, maar heeft ook geleid tot grotere bewustwording en waardering van het unieke archeologische erfgoed dat Nederland rijk is.

Erfgoed Gezocht“Archeologie wordt voortdurend bedreigd door menselijke invloeden en krijgt steeds meer te maken met vernietiging door klimaatverandering. Erfgoed Gezocht heeft aangetoond dat burgers een actieve rol kunnen spelen bij de bescherming van cultureel erfgoed door kennis te creëren, en dat hierdoor duurzame relaties op lange termijn kunnen worden opgebouwd met vakmensen en de bredere gemeenschap. Deze combinatie van gemeenschapsvorming en geavanceerde technologie is een opwindende stap voorwaarts voor archeologie- en erfgoedprojecten”, aldus de jury van de Awards.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Erfgoed Gezocht
Grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe

Erkenning voor de vele enthousiaste vrijwilligers

Het grote succes van Erfgoed Gezocht op de Veluwe, dat nu bekroond is met deze prijs, heeft inmiddels geleid tot verschillende vervolgprojecten. Zoals Erfgoed Gezocht op de Utrechtse Heuvelrug in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht. Erfgoed Gezocht Junior, een variant voor 8 tot 14-jarigen ontwikkeld in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. En veldonderzoek door Erfgoed Gezocht vrijwilligers en studenten archeologie van de Universiteit Leiden om de gevonden grafheuvels te controleren. Dit is mogelijk gemaakt door het Cultuur- en Erfgoedpact Noord Veluwe en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Ruim 7000 mensen hebben actief meegewerkt aan dit burgerwetenschapsproject. Het winnen van deze prestigieuze Europese prijs is een belangrijke erkenning van de enorme inzet en het enthousiasme waarmee zij hebben deelgenomen.

Erfgoed gedeputeerde Peter Drenth:

“Gelderland ondersteunt Erfgoed Gezocht omdat we geloven in vrijwilligers. Nu het in de praktijk enorm goed aanslaat, ben ik extra trots op dit initiatief. Dit is erkenning voor degenen die belangeloos bijdragen aan het vertellen van het Gelderse verhaal.”

European Heritage Awards Ceremony

De prijzen worden op 26 september in Praag aan de winnaars uitgereikt tijdens de European Heritage Awards Ceremony. Deze wordt gehouden in de onlangs gerestaureerde Staatsopera en gepresenteerd door de Eurocommissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd Mariya Gabriel en Europa Nostra’s Executive President Prof. Dr. Hermann Parzinger.

Erfgoed Gezocht
Via een website konden geïnteresseerden zelf speuren naar grafheuvels

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen