Overleden veteraan John Jeffries kan aan zijn laatste reis beginnen

Foto: DM van Hellesem

Oosterbeek – Het is zo’n twee jaar geleden dat de sympathieke John Jeffries overleed. De Tweede wereldoorlog veteraan was een graag geziene gast in onze gemeente en wie hem ooit ontmoette, zal hem vast niet vergeten zijn.

Donderdag overhandigde Frans Ammerlaan van de Market Garden Foundation zijn as aan Seb Philip en Chris Willmott, vrijdag nemen ze John mee op zijn laatste reis met de Market Garden Challenge. Eerst 115 km fietsend van de Belgische grens naar Oosterbeek op twee oude fietsen uit de Tweede Wereld oorlog. Dan 40 km lopen met de 75e Airborne Wandeltocht de dag erna.

Market Garden

John Jeffries, jeffriesJohn was een Market Garden veteraan. Dienend bij het Royal Corps of Signals maakte hij deel uit van de 4th Parachute Brigade. Op 18 september 1944 landde hij met zijn parachute op de Ginkelse Heide. Nog voor hij met zijn voeten op de grond was, zwevend in de lucht werd hij neergeschoten maar dat voelde hij pas toen hij de grond raakte. Gewond bleef hij liggen tussen het strijdgewoel. Met een dot katoen en desinfecterend middel in zijn wond is later hij met een draagbaar van de heide af gedragen. Hij werd naar de Tafelberg in Oosterbeek gebracht.

Niet voor lang, want de Duitsers vielen aan en kregen het gebouw uiteindelijk in handen, John en vele anderen tot krijgsgevangene makend. Hij werd bevrijd door de Amerikanen na in verschillende Duitse strafkampen te hebben gezeten.

Praten heeft hij lang niet gewild over de oorlog. Vol goede moed was hij hier gekomen om de Duitsers te verslaan en hoe mis ging dat. Net als vele andere veteranen kampte ook hij met een schuldgevoel maar toen hij eind vorige eeuw terug naar deze regio kwam, kwam hij er al snel achter dat hier hem en zijn kameraden, helemaal niets kwalijk werd genomen. Sterker nog: hij was een held!

Levenslust

Jeffries, john jeffriesVanaf dat moment kwam hij jaarlijks, praatte op scholen over zijn ervaringen en was altijd vrolijk. Maar ook zeker serieus als het moest. Bang uitgevallen is John nooit geweest, dat demonstreerde hij door in 2017, op 95-jarige leeftijd, nog een keer uit het vliegtuig te springen boven de Renkumse Heide en iets eerder in Engeland (zie eerdere link).

Dankzij de Taxi Charity bleef ook het contact met andere veteranen later behouden. Door zijn enorme levenslust, was hij bij de chauffeurs en begeleiders van de Taxi Charity een graag geziene gast op hun reizen, lunches of diners. Want ook in Engeland wordt er naar hen omgekeken.

Seb zei daarover: “Chris en ik zijn vereerd om de as van Tweede Wereldoorlog-veteraan John Jeffries bij ons te hebben tijdens deze challenge. John was een geliefd lid van de Taxi Charity familie. Hij genoot altijd van de liefdadigheidsherdenkingsreizen naar Nederland.”

Praten over de oorlog ging steeds makkelijker voor John. Zo vertelde hij ooit: “Ik werd gewoon in mijn kont geschoten hoor.” Hij moest er zelf om lachen: kom je daar met groot bravoure met je parachute naar beneden om de Duitsers weg te jagen, word je pontificaal in je kont geschoten!

Dat wordt wat

JeffriesDe urn met de as van John is door zijn familie overgedragen aan Frans Ammerlaan. Hij is de Nederlandse steun en toeverlaat van de Taxi Charity en ook voor hem was John een speciaal persoon. De urn wordt overgedragen aan Seb die hem voorzichtig aanneemt. Nog even en dan gaan ze, op weg naar België om morgenvroeg te vertrekken voor hun 115km lange reis. John krijgt voor deze speciale reis nog een keramieken poppy mee.

De fietsen worden nogmaals nagekeken. Voor de foto een paar keer heen en weer fietsen en toen ging er iets niet helemaal goed. Of er hier ook een fietsenmaker is? Dat vraag je in Nederland? Natuurlijk! De Oosterbeekse fietsenmaker zal verbaasd opgekeken hebben toen er twee tweede wereldoorlog vouwfietsen voor zijn neus stonden maar dat was geen probleem geweest. Soepel waren de heren geholpen en de fietsen zijn klaar voor de start.

We kijken nog eens goed naar het zadel. Ziet er niet zo comfortabel uit. Dat wordt wat. Gaat dat wel goedkomen? En, hoe zou het met hun achterwerken zijn vrijdagavond na 115 kilometer? Ze halen hun schouders op.

Vast niet zo erg als die van John in september 1944!

Seb en Chris sponsoren kan via de speciale Engelse fundraising pagina maar je bijdrage is ook erg welkom op NL83INGB0005487271 tbv Taxi Charity for Military veterans, Arnhem of scan de QR-code —>

(Dit artikel in het Engels hier)

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen