Renkum Leeft eert zijn oude burgemeester J.P. Gebben

Foto: Renkum Nieuws

Op een bakfiets kwam oud-burgemeester Jean Paul Gebben vorige week zaterdag aanrijden om de openluchtexpositie van Renkum Leeft: ‘Renkum eert zijn oude meesters’, officieel te openen.

De heer Gebben was blij dat hem gevraagd was om deze opening te verrichten: “Ik heb wel iets met Renkum Leeft. Ik vind het een fantastische club.” Een club die een houding heeft dat ‘het wel kan’. Zo haalt hij het voorbeeld naar voren dat de Gebben op de bakfietskleedjesmarkt tijdens Koningsdag, onder dreiging van slecht weer, verplaatst werd naar de oude bibliotheek door de vastberadenheid van enkele leden.

De bakermat van de Nederlandse schilderkunst

Gebben roemt het idee van Kees van Dongen en Hans Bregman voor deze openluchtexpositie. Dat in het dorp Renkum de bakermat ligt voor de schilderkunst mag wat hem betreft, best nog beter uitgedragen worden.

Op het schilderij dat de heer Gebben onthulde was ‘Het schip op de Rijn’ te zien en nadat het doek naar beneden viel, mocht hij nog een fles wijn tegen de gevel kapot gooien als ‘doop’ van de expositie.

Onze oud burgemeester dacht dat het hiermee ten einde was, maar hij mocht nog even blijven staan. Renkums kunstenaar Albert Ziëck nam de microfoon in de hand en vroeg de heer Gebben nog een schilderij te onthullen. Hij vertelde dat Renkum niet alleen zijn oude meester-schilders eerde maar hiermee ook zijn oud-burgemeester.

Trots en kleurrijk

Op het schilderij is het hoofd van de oud-burgemeester te zien, geschilderd door Albert Ziëck: “Zoals ik jou zie: kleurrijk en trots”. Dat ziet niet alleen hij zo, meerdere inwoners denken er net zo over. Een buiging werd gemaakt en een minutenlang applaus volgde.007

Dit ontroerde de oud-burgemeester zichtbaar, maar niet alleen hem, meerdere dorpsbewoners moesten even slikken. De situatie die weken geleden ontstond waardoor hij moest aftreden, liet niemand onberoerd. Geen situatie waar de oud-burgemeester omheen draaide, tijdens het praatje eerder had hij met zijn gezonde dosis zelfspot al de lachers op zijn hand.

“Sterk spul hè?”

“Hooikoorts, dat heerst enorm” zei hij terwijl hij de microfoon weer ter hand nam en nog even een traantje wegpinkte, dit deed hem erg veel: “Ik heb met ontzettend veel plezier, met hart en ziel, ben ik acht en een half jaar jullie burgemeester geweest. Ik heb iets ontzettend’s dom gedaan maar ik ben er trots op dat ik acht en een half jaar jullie burgemeester mocht zijn. Dank!”

Officieel afscheid?

Een woordvoerder van de gemeente Renkum laat desgevraagd weten dat zij bezig zijn met voorbereidingen voor een officieel afscheid van onze oud-burgemeester.

RTV Rijnstreek maakte een mooie reportage over de expositie. We zien een deel van de initiatiefnemers die vertellen over de oude schildersmeesters, de openluchtexposite en hoe zij het vonden eraan mee te werken. De opening is gefilmd en verder mooie beelden van de expositie en de Kunstmarkt op 21 mei

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen