Stijging tarieven regionaal openbaar vervoer met 7,24%

Foto: DM van Hellesem

Regio – De tarieven voor het regionaal openbaar vervoer stijgen met 7,24%. De stijging is meer dan gebruikelijk maar noodzakelijk vanwege gestegen kosten, aldus de Provincie.

Dit is op basis van de Landelijke Tariefindex (LTI) en de landelijke afspraken over tariefstijging voor introductie OV-Pay.

Effecten voor de reizigers

De tariefstijging is dit jaar hoger dan gebruikelijk maar wel noodzakelijk vanwege de sterk gestegen brandstof-en loonkosten. Zo stijgt de enkele reis van Arnhem naar Winterswijk (vol tarief) van € 14, 61 naar € 15,67. Een treinreis van Barneveld-Zuid naar Ede-Wageningen van (vol tarief) € 3,89 naar € 4,00 en een busrit van Apeldoorn naar Arnhem station (vol tarief) van € 6,12 naar € 6,56.

De kortingsactie voor de abonnementen RRReis (IJssel-Vecht/Veluwe-Zuid) blijft ook in 2023. De tienrittenkaart voor de buurtbus in de Achterhoek-Rivierenland verdwijnt.

De voorwaarden voor de Meermanskaart worden verruimd: er mogen maximaal 6 personen mee.

Advies reizigersorganisatie

Het Regionaal Overleg Consumentenorganisaties Openbaar Vervoer (ROCOV adviseert over de tariefstijgingen. Met de algehele verhoging stemden zij in. Naar aanleiding van het advies komt er echter geen vast tarief voor een rit voor de Belbus Achterhoek/Rivierenland. De OV-chipkaart blijft hier geldig. De 10-rittenkaart in de Achterhoek/Rivierenland wordt wel afgeschaft ondanks negatief advies. Het aantal verkochte 10-rittenkaarten is maar 2,4% en dit product is nergens in Gelderland.

Valleilijn (treindienst Amersfoort-Ede/Wageningen)

Het basistarief en kilometertarief van de Valleilijn wordt jaarlijks aangepast met de CPI (Consumenten Prijs Index).Dit is 2,6%. Daarop komt de landelijk afgesproken verhoging van 0,22% in verband met de basis servicekosten voor OV-Pay.

Introductie OV-Pay

In het openbaar vervoer kan straks iedereen betalen met de pinpas, creditcard of mobiele telefoon. Landelijk is de afspraak voor het systeem in 2023 en 2024 extra te verhogen met 0,22% per jaar. Daartegenover staat dat reizigers geen OV-chipkaart van €7,50 hoeven te kopen.

Deze verhoging geldt niet voor HaltetaxxiRRReis; hier kan niet worden betaald met de OV-chipkaart.

Regionale vervoerders

In Gelderland verzorgen Arriva (Achterhoek Rivierenland), Hermes (Arnhem-Nijmegen en Veluwe-Zuid), Connexxion (treindienst Valleilijn) en EBS (IJssel-Vecht) het regionaal openbaar vervoer. Buurtbusverenigingen organiseren de buurtbussen. Deze worden gereden door vrijwillige chauffeurs. Vervoerder Qarin regelt HaltetaxiRRReis.

Communicatie naar de reizigers door de vervoerders Vervoerders zijn verantwoordelijk voor communicatie over prijsaanpassingen per 1 januari en vervoerders zijn verantwoordelijk voor het informeren van reizigers over nieuwe betaalwijzen in het openbaar vervoer (OV-Pay).

Sinds 2017 stemmen de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel de openbaar vervoer tarieven met elkaar af.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen