“Dreyeroord wordt niet verbouwd, maar afgebroken!”

Foto: Arjan Vrieze

Zaterdagmiddag ontstond er een spontane actie bij voormalig hotel Dreyeroord. Het was een verkennende actie met historische militaire voertuigen, want weet men wel dat Dreyeroord tegen de vlakte gaat?

Bezorgde inwoners en bezitters van Britse WOII voertuigen maken zich druk om de plannen die er zijn om van Dreyeroord een gastenhuis te realiseren voor ouderen die dementie hebben.

Mooi doel, maar tot welke prijs

Niet om de plannen voor een gastenhuis, maar wel om de plannen die er zouden zijn het pand af te breken en er een nieuw voor in de plaats te zetten. Velen zijn, ook na berichten op deze website, in de veronderstelling dat het fraaie, historische pand verbouwd zou worden voor de nieuwe bestemming. De reactie’s waren dan ook lovend: wat een mooie locatie voor dit doel!

Maar dat klopt niet volgens de initiatiefnemer van het kleine protest, Wiljo Pas. Contacten binnen de gemeente vertelden hem dat het pand gesloopt gaat worden. Er zou nog geen sloopvergunning zijn afgegeven, maar plannen voor nieuwbouw zijn er.

Dat lijkt te kloppen. Uit de agenda van de Welstandscommissie Ruimtelijke Kwaliteit, afgelopen 17 mei jl. in Zutphen blijkt dat er inderdaad nieuwbouwplannen behandeld werden:

Graaf van Rechterenweg 12 Oosterbeek, nieuwbouw van een zorggebouw op de locatie van het voormalige hotel ‘Dreyeroord’. Toelichting door architect.

Een pand uit 1847 hoort op de monumentenlijst, toch?

Naar verluid zou het pand niet op de monumentenlijst passen omdat er teveel aan verbouwd zou zijn. Na de Tweede Wereldoorlog moesten flinke delen van het pand hersteld worden. In 1947 begon men daarmee en tijdens de opruimwerkzaamheden werd daar zelfs het lichaam aangetroffen van een Britse soldaat op de eerste verdieping. De gesneuvelde soldaat lag drie jaar onder het puin voor hij gevonden werd en begraven kon worden.

Ludiek en spontaan

De spontane actie ontstond zaterdagmorgen vertelde Wiljo, hij opende een Facebookpagina met de naam: Behoud Dreijeroord Oosterbeek en de likes stromen binnen. “We worden gewoon voor de gek gehouden.” vindt Wiljo. “Dreyeroord moet blijven bestaan!”

Verklaring van de actie:

“In de afgelopen week heeft er in verschillende kranten, waaronder De Gelderlander, Renkum Nieuws en Hoog en Laag artikelen gestaan waarin gesproken wordt over een herbestemming van het pand Dreijeroord (voormalig Hotel Dreijeroord), in de geschiedenisboekjes ook wel The White House genoemd.

Navraag bij de gemeente leert dat het helemaal niet over ‘herbestemming’ van het pand gaat maar om de sloop ervan. Herbestemming op de kale grond wordt hier dus bedoeld. Wij vinden dat met deze onduidelijke nieuwsverstrekking de burgers van Oosterbeek maar ook de veteranen en familieleden op het verkeerde been worden gezet. Tot aan de sluiting van het hotel in 2014 was het hotel jaarlijks volgeboekt met deze veteranen en hun familieleden.

The White House, ofwel Dreijeroord is een pand uit 1847 met een bijzondere geschiedenis. Er is zelfs een luisterkei in de tuin geplaatst. De KOSB (Kings Ows Scottish Borderers) hebben hier in september 1944 stand gehouden tegenover een enorme Duitse overmacht. Na de gevechten bleken er van de KOSB nog maar 79 personen over te zijn.

De KOSB is, in vergelijking tot andere eenheden de zwaarst getroffen eenheid tijdens ‘De slag om Arnhem’. De soldaten werden her en der in de tuin begraven. De reden van het meevoeren van de historische legervoertuigen mag duidelijk zijn gezien de geschiedenis van het pand. Bovendien hopen wij hiermee een positieve wending te geven aan het besluit van de projectontwikkelaar en nieuwe gebruiker.

De bedoeling van de projectontwikkelaar is slopen en er een 13 uit één dozijn appartementencomplex voor terug te plaatsen. Er wordt gesproken over ‘wonen met zorg’. Naar ons idee is het huidige Dreijeroord uitermate geschikt voor deze gebruiksfunctie. Er zijn voldoende kamers, er is een grootkeuken, er is een lift één grote zaal die als gemeenschappelijke huiskamer kan dienen en een brandmeldinstallatie.

Natuurlijk zal er e.e.a. aan de veiligheid gedaan moeten worden. Er is in dit pand op een redelijk goedkope wijze bijvoorbeeld ‘woningsprinkler’ aan te leggen. De gemeente Renkum en Ede zijn onlangs nog met elkaar in gesprek geweest om het battlefieldtoerisme meer aandacht te geven omdat dit een uitstekende inkomstenbron voor de lokale ondernemers blijkt te zijn. Dit, in combinatie met bovenstaande bericht over de sloop van dit prachtige pand gaat dan ook onze ‘pet’ te boven.

We willen een statement maken en in ieder geval de burgers van Oosterbeek en andere belangstellenden, via de media laten weten ‘hoe de vork werkelijk in de steel zit’. Wij hopen dan ook dat de gemeente Renkum in beweging zal komen en wellicht het pand voor Oosterbeek zal weten te behouden.”

Lees meer over de rijke historie van Dreijeroord bij Heemkunde Renkum met mooie foto’s hoe Dreijeroord er door de jaren heen uit zag.

Dossier: Dreyeroord

Reacties

article
8599
"Dreyeroord wordt niet verbouwd, maar afgebroken!"
Zaterdagmiddag ontstond er een spontane actie bij voormalig hotel Dreyeroord. Het was een verkennende actie met
https://renkum.nieuws.nl/nieuws/8599/dreijeroord-wordt-niet-verbouwd-maar-afgebroken/
2016-06-04T23:41:57+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2016/06/04224105/20160604-Dreyeroord-JPEG-3000-6-van-22.jpg
2e Wereldoorlog, Dreijeroord, Dreyeroord, Hotel Dreijeroord, Oosterbeek, The White House, Wiljo Pas, WOII
Kunst&Cultuur, Nieuws