112

Gaat het weer mis dan wordt een vuurwerkverbod een reële optie

Foto:

De coronacrisis zorgde voor twee jaarwisselingen waarin de verkoop en het afsteken van vuurwerk aan banden werd gelegd. Dat leidde tot minder incidenten en minder arrestaties.

Wat de politie betreft is komend oud en nieuw een succes als die daling verder doorzet. Als dat niet zo is, dan volgt wellicht een vuurwerkverbod.

Tijdens de aanstaande jaarwisseling mag er op veel plekken weer vuurwerk worden verkocht en afgestoken. Dit wordt de ultieme test, stelt Peije de Meij, coördinator jaarwisseling bij de politie.

“Als door vuurwerk afsteken opnieuw veel letsel, ellende en schade wordt veroorzaakt, kunnen wij als politie niet anders dan blijven aandringen op een landelijk vuurwerkverbod. Daar zullen we ons bij de politiek hard voor maken.”

Nationale Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden

Ondanks de personeelstekorten zijn tijdens de jaarwisseling genoeg agenten op de been. De Mobiele Eenheid, hondengeleiders en arrestatie-eenheden staan klaar om in te grijpen, mocht er ergens iets misgaan. In Driebergen is op oudjaarsavond een zogeheten NSGBO jaarwisseling actief (Nationale Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden), die de situatie in het land in de gaten houdt.

De Meij maakt zich zorgen dat politiemedewerkers, maar ook brandweer en ambulancemedewerkers, over een paar dagen op straat weer worden bekogeld met knallers.

‘We willen graag dat iedereen na de dienst weer heelhuids thuiskomt.’”

Verder maakt de politie in de aanloop naar oud en nieuw daar waar nodig gebruik van drones. In een aantal gemeenten is daarmee de afgelopen jaren geëxperimenteerd. Relschoppers en vandalen konden daarmee goed worden gevolgd. ‘We kunnen daarmee heel snel zien waar iets staat te gebeuren en daarop anticiperen’, zegt de landelijk coördinator.

Veiliger oudjaar

Knallers en vuurpijlen zijn verboden. Dat helpt volgens de politie om de oudjaarviering rustiger en veiliger te laten verlopen. Dit jaar is er extra aandacht voor zwaar explosief voor consumenten verboden vuurwerk. Recent is er bij twee grote vangsten ruim 600.000 kilo bestemd voor de Nederlandse markt in beslag genomen.

“Tegenwoordig zien we dat het zware vuurwerk misbruikt wordt voor criminele activiteiten en bovendien gericht tegen politie en hulpverleners”, zegt De Meij. “We kunnen opsporen, we kunnen handhaven. Maar 100% voorkomen dat deze explosieven, die de zwaarte hebben van een handgranaat, misbruikt worden kunnen we niet.”

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen