Tuinvogeltelling: huismus op 1, zorgen over de groenling

Foto: betexion, Pixabay

Bij de twintigste editie van de Nationale Tuinvogeltelling zijn dit weekend weer op grote schaal tuinvogels geteld. Tot nu toe namen ruim 120.000 mensen meer dan 1,5 miljoen vogels waar.

De huismus staat traditiegetrouw op 1. De koolmees, op nummer 2, werd in de meeste tuinen gezien. Op nummer 3 staat de pimpelmees.

Groenling minder geteld

Vogelbescherming Nederland, organisator van het jaarlijkse evenement, lette dit jaar extra op de groenling omdat de aanwezigheid van dit Groenlingvinkachtige vogeltje al jaren afneemt in het stedelijk gebied. “In 2008 zagen tellers nog in ruim een kwart van de tuinen de groenling, nu in slechts 5 procent van de getelde tuinen. Ook het aantal groenlingen per tuin nam behoorlijk af van 4,5 naar minder dan 3.” meldt Vogelbescherming.

De afname zou volgens Vogelbescherming verklaard kunnen worden door het ontbreken van struiken, waar groenlingen graag in broeden. Maar ook de ziekte het geel, die vaak via voederplekken wordt verspreid, lijkt een rol te spelen. Vogelbescherming Nederland gaat samen met Sovon Vogelonderzoek de oorzaken verder uitpluizen.

In de tussentijd adviseert Vogelbescherming om tuinen te vergroenen zodat de groenling naar hartenlust kan broeden. Ook is het goed om de voedertafel eens per week schoon te maken met heet water.

Meer tuinvogeltellers

Het aantal tuinvogeltellers ligt volgens de organisatie aanzienlijk hoger dan in de jaren voor corona. “Een teken dat vogels kijken steeds populairder wordt en mensen steeds meer begaan zijn met de vogels in hun tuin”, zegt Vogelbescherming. Tellers moesten een halfuurtje in hun eigen omgeving tellen hoeveel vogels ze zien en dat doorgeven aan tuinvogeltelling.nl. Tot maandag 12.00 uur kunnen er nog gegevens worden ingestuurd.

Bron: Nieuws.nl/ANP

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen