Protestactie tegen vervuild grondwater ENKA in de Rijn bij Wageningen

Foto: Mooi Wageningen

Waterschap Vallei en Veluwe wil via een pijplijn vervuild grondwater van de Enka-fabriek lozen in de Nederrijn. Dit vieze water is een bedreiging voor de natuur, onze gezondheid, recreatie en de waterkwaliteit.

Vereniging Havenstraat, Vereniging Mooi Wageningen en Watersportvereniging VADA zijn een petitie gestart. In de petitie verzoeken zij het Waterschap Vallei en Veluwe om af te zien van de lozing van verontreinigd grondwater in de Nederrijn. De oproep om de petitie te ondertekenen is gericht aan burgers en organisaties die belang hechten aan de kwaliteit van het Rijnwater.

Actie

De actiegroep wil dat dit grondwater ter plekke op toekomstbestendige wijze wordt gezuiverd. Kom op zondag 5 maart om 12:00 uur naar de Wolfswaard (Aan de Rijn 12) in Wageningen om de actie te ondersteunen.

Je kan meedoen door de zwemmers aan te moedigen of door zelf te gaan zwemmen. Een aantal gaat 200m zwemmen (een inham op en neer) maar je mag zelf bepalen hoe ver je zwemt.

Ze willen met deze actie de provincie en waterschappen van doordringen dat een schone Rijn voor ons allemaal van belang is en ons aan het hart gaat! Voor meer info zie ook: vervuilnederrijnniet.petities.nl.

Verontreinigen

Het grondwater is verontreinigd geraakt als gevolg van de werkzaamheden van de voormalige ENKA-fabriek te Ede. Het Waterschap wil dit grondwater oppompen om vervolgens ongezuiverd via een persleiding te lozen in de Nederrijn. De voorgenomen lozing betreft naast sulfaatrijk water ook zeer zorgwekkende stoffen (ZZS). In dit laatste gaat het met name om pentachloorfenol en trihloorethyleen en mogelijk als bijproduct dioxines. Het betreft geen tijdelijke lozing, maar een lozing die decennia tot 100 jaar kan duren. De eerste 5 jaar betreft het een lozing van 50 kuub per uur; daarna 25 kuub per uur.

Slechte waterkwaliteit

De voorgenomen lozing draagt niet bij aan een (toekomstige) verbetering van de waterkwaliteit. Omdat de waterkwaliteit van de Nederlandse oppervlaktewateren al slecht is, is het Europees en landelijk beleid gericht op aanzienlijke kwaliteitsverbetering. Conform de Kaderrichtlijn Water (KRW) zou dit in 2028 moeten zijn gerealiseerd.

Bedreigingen

De slechte waterkwaliteit van onder andere de Nederrijn is een bedreiging voor de natuur, onze gezondheid en de recreatie. Met name de ZZS vormen de grootste bedreiging. De Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (VEWIN) pleit in haar ‘position paper’ om voor de zomer van 2023 aan te geven hoe ZZS emissies in beeld te brengen en te minimaliseren. Voor de lozing van het verontreinigde ENKA-grondwater met ZZS is bijvoorbeeld minimalisatie mogelijk door een voorzuivering met actief kool.

De petitie willen ze voor de waterschapsverkiezingen van 15 maart 2023 aanbieden aan het Waterschap Vallei en Veluwe.

Bron: Mooi Wageningen.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen