112

Bronzen adelaar en parachutist bij Airborne Museum gestolen

Frans Ammerlaan
Frans Ammerlaan
Foto: DM van Hellesem

Oosterbeek – Een lelijke ontdekking vanmorgen bij het Airborne Museum. Geschokt zagen medewerkers hoe niet alleen de bronzen parachutist van Jits Bakker was verdwenen van zijn sokkel, ook de bronzen adelaar van het RAF-monument is weg.

(klik op de foto’s om te vergroten)

AdelaarHet RAF- monument is in 2006 onthuld op initiatief van Alan Hartley, vliegtuigmechanicus van de RAF, de Britse Royal Air Force. Zo wilde hij zijn omgekomen kameraden herdenken. Hartley zelf was er tijdens Market Garden niet bij maar verloor vele van zijn kameraden met wie hij vloog hier in Nederland. Frans Ammerlaan van de Market Garden Foundation heeft zich voor de realisatie destijds sterk ingezet.

Het was een hele onderneming om het monument hier in Oosterbeek te krijgen. Hartley haalde ruim de helft van het benodigde geld binnen, officieren van de RAF hielden een sponsortoertocht door Nederland en Duitsland waarna Frans kon zorgen dat het monument op deze plek kwam te staan.

Hij staat er beteuterd bij. In zijn hand een kleine replica van de bronzen adelaar, de trots van de RAF. “Ik vind ze nog wel eens op een tweedehands markt of zo. Dan neem ik ze meteen mee.” De kleine adelaar valt weg op de bronzen bal met klauwen die is achtergebleven op de, relatief goedkope, zuil. “Het goedkoopste hebben ze laten staan. Als ze het beeld omsmelten, levert ze dat misschien 200 euro op. Om dit te vervangen…het koste 30.000 euro!”

Onmetelijk

AdelaarIn 2006 wel te verstaan. Maar de échte waarde van de adelaar is niet te meten. Ieder jaar wordt ook hier rond de airborne-herdenkingsweken in september een ceremonie gehouden. Ter nagedachtenis aan de vele dappere RAF militairen die hier het leven lieten en waarvan vele op de Airborne begraafplaats rusten. Waar vaak, misschien wel dagelijks, nog altijd aan gedacht wordt.

The RAF had een korte reactie op Frans zijn bericht vandaag: Shameless: Schaamteloos. Meer woorden moet je er misschien ook niet aan vuil maken.

Voetstappen en een gebroken tegel

AdelaarBezoekers voor het Airborne Museum lopen verbaasd langs de twee lege sokkels. Hier stond toch wat? Als Frans ze vertelt dat de beelden vannacht zijn gestolen, staan ze verbijsterd stil en komen dichterbij. Hoe dan? Wie steelt er nu een monument!?

Er staan voetstappen rond de sokkel van de Parachutist. Die zal de politie toch ook wel gezien hebben? Vanmorgen is er door directeur Ronnie Weijers meteen aangifte gedaan en daarop volgde forensisch onderzoek. De voetstappen zullen heus niet gemist zijn.

Achter de sokkel waar de adelaar stond is een tegel gebroken en er is een punt uit. Was dit al? Hebben ze de adelaar laten vallen? “De adelaar was nauwelijks met twee man te tillen.” herinnert Frans zich. Dus ja, dat zou goed kunnen.

Nog weinig gezien en nu al onder de indruk, lopen de bezoekers hoofdschuddend naar binnen.

Alweer een beeld van Jits gestolen…

AdelaarVan de overleden kunstenaar Jits Bakker is het niet de eerste keer dat er een beeld gestolen is. Met deze roof erbij, blijft de treurige staat van meest bestolen kunstenaar van Nederland staan. In 2018 werd het beeld De Opstanding nog gestolen van het graf van zijn moeder. Dit is zelfs al de tweede keer dat De Parachutist is gestolen! Het beeld was speciaal voor Jits die als kleine jongen de oorlog én Operatie Market Garden meemaakte.

Voorbereid waren de dieven wel. De aanwezige camera’s waren gesaboteerd en daarom zijn er geen beelden. De hoop is dat iedereen die rond het Airborne Museum woont, zijn camerabeelden wil nakijken en daar misschien iets vindt dat de politie verder kan helpen (bel 0900-8844).

De angst dat de beelden reeds zijn omgesmolten of halverwege Europa is groot “Er wordt gekeken of de mallen er nog zijn.” vertelt Frans “Dan komen ze misschien terug”. Je hoort hem denken aan wat dat allemaal niet gaat kosten.

Maar een Airborne Museum zonder parachutist en RAF-adelaar, dat kan toch ook niet….

(article in Englisch here)

Adelaar

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen