Opgeruimd, straat netjes! De 1ste Renkumse Plandeldag

Foto: Peter Konig

In het kader van het 100-jarig bestaan van de gemeente Renkum trommelt Anton Damen alias de Plandelman voor de eerste Renkumse Plandeldag een leger van lokale opruimhelden op.

Hun missie: in één dag 100 straten & stoepen te bevrijden van zwerfafval.

De 1ste Renkumse Plandeldag

plandeldag
Foto: Juri Hiensch

Op zaterdag 24 juni kleuren zij tijdens de 1ste Renkumse Plandeldag zo Doorwerth, Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek, Renkum en Wolfheze groen. Deze feestelijke dag is een vervolg op de succesvolle Utrechtse Plandeldag van afgelopen zomer, toen meer dan 1000 plandelmannen en -vrouwen werden gemobiliseerd voor een spectaculaire schoonmaakactie.

Anton ‘Plandelman’ Damen: “Een paar jaar geleden was de zwerfafvalopruimer misschien nog een paradijsvogel in het straatbeeld, tegenwoordig is de plandelaar of plogger al helemaal ingeburgerd. Zeker in de gemeente Renkum, waar een aantal zwerfafvalbrigades regelmatig de Jufferswaard en het Oosterbeekse marktplein opschonen. Je ziet gelukkig steeds vaker Nederlanders in alle soorten en maten met een grijpstok in de weer. Het is een echte beweging: positief, actief, effectief.”

Wandelen en plastic plukken

Het werkwoord ‘plandelen’ (wandelen + plastic plukken) is inmiddels al een aardig bekend synoniem voor zwerfafval oprapen. Plandelen is gezellig én laagdrempelig. Van klein tot groot, van peuter tot pensionado: iedereen kan het, steeds meer Nederlanders doen het. Anton Damen promoot het sociale fenomeen met zijn alter-ego Plandelman: optimistischer dan Superman, groener dan de Hulk.

Zijn missie? De opruimheld in ieder van ons activeren. Vorig jaar deed hij dat onder meer met De 1ste Utrechtse Plandeldag en een speciale rap. Hoe zo’n plandelevenement oogt en klinkt, zie je hier op YouTube (tekst gaat verder na de Plandelman Rap).

100 straten in de gemeente Renkum

Op zaterdag 24 juni roept Plandelman in het kader van ‘Renkum 100’ opruimhelden uit alle 6 dorpen op de krachten te bundelen en in één dag 100 straten en stoepen zwerfafvalvrij te maken. Meedoen is gratis, net als de speciale WePlog-app waarmee de gelopen routes de stadskaart in realtime groen kleuren. Je eigen straatje, of dat van een ander; een kwartiertje of een uur, in de vroege of late uurtjes, dat maakt niet uit. Met een gelegenheidsgroepje, in je uppie, met de kids of de buren of je sportclub of school: alles kan en mag.

Welke dorp wordt de groenste van de Veluwezoom? Wie heeft het eerst de speciale Plandelbingo-kaart vol? Aan het eind van De 1ste Renkumse Plandeldag vieren alle plandelaars, ploggers & prikkers de verzamelde buit met een klein feestje.

Het programma is nog in ontwikkeling en verschijnt binnenkort op plandelen.nl. Aanmelden kan nu al, met een mailtje naar [email protected].

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen