Provinciale verhuiscoaches voor 55-plussers succesvol

Foto: congerdesign via Pixabay

Regio – Provinciale verhuiscoaches zijn succesvol. Al meer dan 1.000 mensen maakten er gebruik van. Een verhuiscoach helpt 55-plussers bij het vinden van een woning die beter past bij hun woonwensen en levensfase. Hierdoor komen er sociale huurwoningen vrij voor starters en gezinnen.

Gedeputeerde Dirk Vreugdenhil: “Met de verhuiscoach ondersteunen we 55-plussers bij het zoeken naar passende woning. Bijvoorbeeld dichterbij winkels of naar een kleinere woning, omdat de kinderen het huis uit zijn. Met de woning die ze achterlaten geven we starters en gezinnen een kans op een nieuwe woning. Hiermee zetten we de Gelderse woningmarkt weer in beweging.”

Verhuiscoaches

De woningnood is hoog. Dit zorgt voor lange wachttijden voor een sociale huurwoning. Om doorstroming op de woningmarkt te stimuleren, zet provincie Gelderland verhuiscoaches in. Met als doel: 1.500 ouderen verhuizen naar een passende woning. Dit moet vervolgens weer een verhuisbeweging van nóg eens 4.500 mensen op gang brengen. Sinds 2021 zijn verhuiscoaches voor 55-plussers structureel actief in Noord-Veluwe, Nijmegen, Arnhem, Apeldoorn, Zutphen/Brummen, Epe/Heerde/Hattem, Ede en Heumen/Berg en Dal. Daarnaast zijn zij provinciebreed werkzaam.

Woonplan

De verhuiscoach gaat met 55-plussers in gesprek over hun woonwensen en helpt ze op weg. Samen maken ze een woonplan, om de stap naar een nieuwe woning overzichtelijk te maken. Er wordt gekeken naar belemmeringen er zijn en wat mensen kan stimuleren.. Ter ondersteuning kan de verhuiscoach een aantal doorstroommaatregelen inzetten. Heeft iemand een verhuistraject met de verhuiscoach doorlopen? Dan wordt bekeken of diegene in aanmerking komt voor de verhuisvergoeding van € 2.000. Hiervoor stellen we € 1 miljoen extra beschikbaar. Tot nu toe hielpen de verhuiscoaches meer dan 1.000 55-plussers bij het zoeken van een passende woning. En er zijn 515 (stand juli 2023) verhuisvergoedingen verstrekt.

Krachten gebundeld binnen de sociale huur

De verhuiscoaches zijn beschikbaar voor verhuizingen vanuit de sociale huur in Gelderland: van grote huurwoning naar een kleinere woning. Deze ondersteuning financiert provincie Gelderland. Het project is een samenwerking met woningcorporaties, gemeenten en welzijnsorganisaties. Woningcorporaties ondernemen steeds meer actie. Zij zorgen ook voor de doorstroming met een eigen verhuiscoach én breiden de manieren uit om daarvoor te zorgen. Samen weten we steeds meer mensen te bereiken. En worden er meer 55-plussers geholpen om nu (of in de nabije toekomst) de juiste woonkeuze te maken, passend bij hun levensfase.

Meer informatie vind je op deze link.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen