Nog geen vergunning oorlogsmonument

6 pnd kanon, 26e anti-tank peloton, 1e Airborne division 20-09-'44.
6 pnd kanon, 26e anti-tank peloton, 1e Airborne division 20-09-'44.
Foto: Imperial War Museum Wikimedia

Voorlopig is er een streep getrokken door de plannen van de heren Hommes en Hosmus een replica van een anti-tank kanon als monument te plaatsen. Het monument zou bij Eethuys Airborne bij de rotonde aan de Bennekomseweg moeten komen, als eerbetoon aan de parachutisten die in september 1944 op de Renkumse hei geland zijn.

Om een kanon te mogen plaatsen, replica of niet, is een ontheffing nodig op de wapenwet. Die aanvraag was ingediend bij het Ministerie van Justitie en deze week kwam het antwoord: men is voornemens geen vergunning te verstrekken omdat er geen ‘redelijk belang’ zou zijn voor het kanon.

Dropzone X

Vlakbij het eethuis, op de Renkumse hei aan de Telefoonweg, landden in september 1944 talloze parachutisten op Dropzone X. Dit was tijdens de Slag om Arnhem. Een echt herdenkingsteken aan deze parachutisten is er niet. Wat verderop in Heelsum, ook aan de Bennekomseweg, staat een kanon wat echt dienst deed tijdens Market Garden. Het monument zou een replica van dit kanon moeten worden. Deze anti-tank kanonnen, waarvan het Britse leger er niet veel had, werden op een aantal strategische plaatsen opgesteld. Op de foto bovenaan het artikel, staat zo’n tank. Bij het nemen van de foto werd net een Duitse tank onder vuur genomen door de geallieerden. Later zou deze tank ook uitgeschakeld worden.

Gemeente Renkum steunt initiatief

De gemeente Renkum heeft eerder aan de initiatiefnemers laten weten achter hun plan te staan. Bij de aanvraag van de ontheffing zat dan ook een aanbevelingsbrief van de gemeente. Tevens hebben zij aangegeven subsidie te willen vertrekken. Dit heeft helaas bij het doen van de aanvraag niet geholpen.

En nu?

De initiatiefnemers zouden graag zien dat het Ministerie van gedachten verandert. Op de Facebook pagina van Renkum Leeft is daarom een bericht geplaatst. Men wordt gevraagd om het bericht te liken en te delen. Likes zouden moeten worden gegeven op het originele bericht. Men hoop op 50.000 likes, voldoende om aan het Ministerie te laten zien dat het kanon wel van ‘redelijk belang’ is voor inwoners en anderen.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen