Vrouw door een hel na identiteitsfraude

Foto: Renkum Nieuws

Het is een misdaad waar elke argeloze consument het slachtoffer van kan worden: identiteitsfraude. Hoe dat in zijn werk kan gaan, wordt duidelijk uit een voorval dat werd opgetekend door Winsum.nieuws.nl waarbij inwoner Linda tot haar afgrijzen buiten haar schuld tot dader werd bestempeld.

De Winsumse Linda (een schuilnaam) leefde met haar kinderen in een hel door identiteitsfraude. Inmiddels kan ze haar verhaal rustig vertellen, maar haar wereld stond op zijn kop toen bleek dat iemand er met haar gegevens vandoor was gegaan. Het leek allemaal zo eenvoudig, ze wilde een mobieltje verkopen en plaatste een advertentie op Marktplaats. Al snel had ze contact met een een geïnteresseerde. De koper, ene Matthew, stuurde een kopie van zijn rijbewijs ter verificatie en de verkoop leek voorspoedig te lopen. Leek, want de volgende dag was er niets overgemaakt. Het telefoonnummer was geblokt en de persoon in kwestie bleek niet meer te bestaan.

Gestolen identiteit

Dat Linda haar telefoon niet verkocht had, was jammer, maar de man die zich voordeed als onschuldige koper had nu wel haar gegevens. De ellende begon al snel toen Linda de Facebook-pagina van de ‘koper’ ging zoeken. De tekst op zijn Facebook bevestigde wat Linda al vermoedde: de identiteit van deze Matthew was ook ‘gestolen’ en werd gebruikt om mensen op te lichten.

Linda zocht contact met de politie, haar bank en Marktplaats, maar er moesten eerst meer aangiften zijn gedaan voordat er actie ondernomen kon worden. Lang hoefde Linda niet te wachten op meer problemen. Al snel verscheen er op Marktplaats een advertentie waarin haar iPhone6 werd aangeboden, met haar pakbon en naam.

Kopers voor de deur

Dat was het begin van stevige problemen: er stonden verschillende kopers voor de deur die een telefoon bij Linda zouden hebben gekocht. Een moeder en dochter, twee Roemeense mannen, een boze man: de lijst met bezoekers bleef groeien. Zelfs op haar werk werd ze gebeld door mensen die Linda zochten voor de iPhone.

Na enkele dagen en een waslijst met teleurgestelde mensen aan de deur, reed Linda weer naar de politie. Ondanks het feit dat Marktplaats advertenties met Linda’s naam zo snel mogelijk verwijderde, werd de laatste advertentie in korte tijd honderden keren bekeken en tientallen keren als favoriet aangeklikt. Het is onduidelijk hoeveel mensen op Linda’s naam opgelicht werden. Samen met de politie zoekt ze nu uit wie de dader is.

identiteitsfraude
Linda hing deze poster in het raam. Foto: WinsumNieuws

Poster van de politie

Achter haar voorraam staat een poster van de politie, waarmee ze haar onschuld probeert duidelijk te maken aan bezoekers. Vooralsnog is er niemand agressief of kwaad geworden, maar prettige bezoekjes zijn het allerminst. De politie waarschuwt mensen die kopen of verkopen via het internet om voorzichtig te zijn met het verstrekken van gegevens.

Meer weten over identiteitsfraude? Kijk op:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identiteitsfraude

https://www.opgeletopinternet.nl/

Dossier:

Reacties

Cookieinstellingen