Hond in de auto laten zitten kan echt niet!

Foto: Zvuk, pixabay

Eindelijk zomer! Helaas neemt dan ook het risico toe dat mensen hun hond achterlaten in de auto omdat ze denken ‘dat dat wel even kan’.

Ondanks talloze waarschuwingen gebeurt het nog steeds. Recentelijk nog in Wageningen waar de politie een hond uit een auto haalde.

Hoe warm is warm?

Erik Goemans van de Dierenbescherming nam de proef op de som en blijft in zijn auto zitten terwijl het buiten pas 23 graden is. Met een thermometer meet hij de temperatuur in de auto en die loopt verbazingwekkend snel op! Binnen 1 minuut is de temperatuur al opgelopen naar 30 graden.

Na een paar minuten, het is al 40 graden in de auto, zit Erik hevig te zweten. Erik, als mens kan dat. Een hond niet! Honden kunnen hun warmte alleen kwijt via hun voetzolen en door te hijgen. Een dier wat oververhit raakt, gaat nog harder hijgen maar bereikt het tegenovergestelde; door het hijgen krijgt hij het nog warmer!

Het enige wat helpt, is zo snel mogelijk de hond uit de auto te halen. Daar zijn afspraken over gemaakt in Nederland. Dus ben jij zo stom te denken ‘dat het wel even kan’, je hond in de auto laten? Loop je buiten een boete, die kan oplopen tot in de honderden euro’s, ook nog eens kans op een ingeslagen autoruit en die zijn niet goedkoop om te vervangen.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen