Blokker is failliet verklaard door de rechter, maakt de winkelketen woensdag bekend. De winkels blijven voorlopig tot het eind van het jaar open maar bestellen via de webwinkel is niet meer mogelijk.
Het uitstel van betaling dat vorige week werd aangevraagd werd al gezien als een voorstadium van het faillissement. Dat betekent dat het filiaal in Oosterbeek hoogst waarschijnlijk binnenkort dicht moet.
Expert: doorstart Blokker kan alleen met 'steengoed plan'
Blokker is ten onder gegaan aan een combinatie van tegenvallende consumentenbestedingen, flinke concurrentie en verkeerde keuzes. Dat stelt retaildeskundige Paul Moers na het naar buiten komen van het faillissement van de keten. Een doorstart is volgens hem niet onmogelijk, maar dan moeten kopers wel met een "steengoed plan" komen. "Dan moet afscheid worden genomen van zeker een kwart van de winkels en dan moet Blokker zich op een hoger segment gaan richten. Van Action winnen ze het toch niet."
Volgens Moers is Blokker er onder andere slachtoffer van geworden dat consumenten in Nederland terughoudend zijn met hun uitgaven. "We sparen met z'n allen als gekken. Er staan miljarden op de bank. Dat heeft te maken met de onrust in de wereld, bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne."
Intussen is de concurrentie voor Blokker ook flink toegenomen, stipt de expert aan. Hij noemt niet alleen een keten als Action, maar ook HEMA en Dille & Kamille. Volgens Moers is woonwarenhuis IKEA voor sommige producten eveneens een rivaal van Blokker, net zoals webwinkel bol.
Moers verwijt het bestuur van Blokker en moederbedrijf Mirage Retail Group ook verkeerde beslissingen. "Ze zijn te veel blijven hangen in oude tijden. Mensen gaan tegenwoordig naar de winkel voor service en om inspiratie op te doen. Daar hebben ze te weinig mee gedaan."
FNV: zware periode voor duizenden mensen
Het faillissement van Blokker betekent een "zware periode voor duizenden mensen met oranje Blokkerhart". Met die opmerking reageert bestuurder Linda Vermeulen van vakbond FNV op het bankroet van de keten waar zo'n 3500 mensen werken.
"Veel FNV-leden werken al vele jaren bij Blokker, soms wel twintig of dertig jaar. De medewerkers houden in goede en slechte tijden de winkels draaiend. Het is zo oneerlijk dat zij nu met lege handen staan en weer bij nul moeten beginnen, terwijl de oprichters en de eigenaar van Blokker steenrijk blijven", aldus Vermeulen.
Mirage Retail Group
Volgens de bond heeft het concern waar Blokker onder valt, Mirage Retail Group, de afgelopen jaren al veel kosten op medewerkers en de samenleving afgewenteld. "Denk aan alle coronasteun en de loondoorbetalingen na de faillissementen van Mirage-merken BCC en Big Bazar."
Mirage-keten BCC viel vorig jaar om. Big Bazar was tot oktober 2021 in handen van Mirage, maar werd overgedaan aan ondernemer Heerke Kooistra. Pas vorig jaar ging de koopjesketen failliet.
CNV wil zo snel mogelijk praten met curatoren Blokker
Vakbond CNV wil zo snel mogelijk om tafel met de curatoren van Blokker, laat de bond weten in reactie op het faillissement van de winkelketen. "Wij willen voorkomen dat medewerkers onnodig lang in onzekerheid verkeren", geeft CNV-bestuurder Jacqueline Twerda aan in een verklaring.
De winkels van Blokker blijven voorlopig nog wel open, omdat dit de kansen op een doorstart vergroot. "'Dat betekent dus ook dat mensen gewoon aan het werk moeten blijven", stelt Twerda. "Niemand weet voor hoelang en het personeel weet eigenlijk niet waar het aan toe is. Wij willen er alles aan doen om die periode van onzekerheid zo kort mogelijk te laten duren."
Ook CNV wijst erop dat er rond de faillissementen van Big Bazar en BCC eerder veel mis is gegaan, waar personeel de dupe van werd. Zo zorgde een ultieme uitverkoop toen voor dreigende situaties in de winkels en eindigde een van de personeelspotten van meer dan een ton in de boedel, aldus Twerda. Dat soort situaties hoopt ze te voorkomen door met de curatoren in gesprek te gaan. Ook wil CNV de gevolgen voor de medewerkers zoveel mogelijk beperken door te helpen met hun zoektocht naar een nieuwe baan.
♦♦♦
- Blijf op de
hoogte via Facebook, Instagram of via de nieuwsbrief, inschrijven
onderaan de pagina.
- Lokaal
(pers)bericht of evenement insturen? Dat kan via [email protected]
Renkum.nieuws.nl richt zich op
berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen,
wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil
jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met
je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te
adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met
Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail:
[email protected].
De nieuwsredactie is
te bereiken via
[email protected].