Op zijn Hollands: boerenbruiloft, boerenkool, boerenbal en met boerenkiel, zo sloten de Dwarsliggers uit
Eusterbeek het
carnaval dinsdagavond af in Residentie 't Proathuus.
Vaak ben je een beetje flauw in deze regio als je met carnaval je boerenkiel aantrekt, maar op de Hollandse Avond was dat nu net de bedoeling. Niet flauw zijn, maar die boerenkiel dus. Zelfs Prins Rene, Paige Jaimie en Jeugdprinsenpaar Sam van Hoog en Anne tot laag waren in boerenkleding.
De raad van Elf was onherkenbaar voor een onbekende, geen kostuums en er waren weinig carnavalssteken te zien. De Hofgarde droeg geen boerenkiel maar een tuinbroek, ook blauw en met typisch Hollandse Boerentafereeltjes, het was eigenlijk een soort tegeltjestuinbroek en stond ze erg leuk.
Traditionele boerenbruiloft
Het boerenechtpaar was met de twee getuigen net voor de boerenkoolmaaltijd getrouwd. Bijna echt, zelfs een huwelijksakte werd opgemaakt. Twee jaar geleden, toen de Dwarsliggers 55 jaar bestonden, ontstond het idee voor deze nieuwe traditie.
Nieuw voor de Dwarsliggers dan, vertelden Herry en Henk want een boerenbruiloft tijdens de carnaval is een oud gebruik. De meningen over het ontstaan lopen op internet wat uiteen, maar het schijnt dat rond 1800 de eerste boerenbruiloften tijdens het carnaval gehouden werden.
Opscheppers
De boerenkool smaakte bijzonder goed. De Dwarsliggers hadden de boerenkool zelf gemaakt en voor wie dat niet zo lekker vond, was er zurekool- of wortelstamp. De worst, gehaktballen en sju ontbraken niet en de opscheppers van de Dwarsliggers riepen na de eerste opschepronde al luidkeels wie er nog meer wilde. Er was ruim genoeg voor iedereen en het moest wel op!
Voordat er aan het toetje begonnen werd, werd iedereen het podium opgeroepen. De dames van de Hofgarde hadden een verrassing voor de Raad van Elf. Normaal geeft alleen de Hofgarde een showdans op het podium weg tijdens
het Prinsenbal, maar dit jaar had de Raad van Elf mee gedanst en dat was niet alleen een groot succes, er werd ook gefluisterd dat andere carnavalsverenigingen het zo leuk vonden, dat ze dit volgend jaar ook wilden doen.
De Raad van Elf was verrast en stonden, wellicht voor het eerst deze carnaval, een beetje te blozen van de complimenten. Ook werden Prins Rene, Paige Jamie en het Jeugdprinsenpaar Sam en Anne bedankt voor een uitermate gezellige carnaval dit jaar. Aan de gezichten viel af te lezen dat ze het daar allemaal roerend mee eens waren en uit de zaal ontspon enthousiast het lied 'Zo ne goeie hebben wij nog niet gehad', om dat maar even te onderstrepen.
Flitsscheiding
Na het toetje werden bruid en bruidegom van het podium afgehaald en in de zaal op makkelijke stoelen geplaatst. Zo kon iedereen even bij hen langs om ze te feliciteren. De bruid maakte wat dansjes met de gasten en misschien was het dat, wat de bruidegom dwars zat want later die avond gingen ze alweer scheiden.
De overige tafels en stoelen werden snel uit de weg geruimd, Prins Rene trok alsnog zijn Prinsenkostuum aan en Hofkapel de Kakofonies nam plaats in de 'orkestbak'. Nog even een laatste woord van de Prins waarna de Kakofonies begonnen te spelen.
De polonaise was in volle gang toen het bezoek binnenkwam.
De Dolle Instuivershadden thuis in Redichem ook boerenkool genuttigd en kwamen gezellig met de Dwarsliggers het feest voortzetten, tot 24:00.
Toen gingen de lichten aan en de muziek uit. Ze aten gezamenlijk nog haring en zat het carnaval er voor nu weer op.
Renkum Nieuws