Burgemeester en wethouders reageren op Dreyeroord

12 jun 2016, 9:59 Nieuws
algemeen 028
Renkum Nieuws
De fractie PvdA van Renkum stelde vorige week vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders over de aangekondigde sloop van voormalig Hotel Dreyeroord in Oosterbeek.
Het college heeft niet veel tijd genomen voor de beantwoording, in drie dagen tijd kreeg het PvdA bericht terug. Het college bevestigd de sloopplannen en nieuwbouw op dezelfde plek.

Bestemmingsplan

De initiatiefnemer en de gemeente hebben geconcludeerd dat het gewenste gebruik (net) niet past in het bestemmingsplan. De bestemming ter plekke van Dreyeroord is 'Horeca', daarin past buiten een horecabedrijf, ook een zorghotel en 2 woningen. Een zorghotel heeft als doel mensen tijdelijk te verzorgen tot zij weer naar huis kunnen. De term 'woonzorgcentrum' (in dit geval voor mensen met dementie) past daarom niet in het plan. Of er nu een nieuwe aanvraag wordt ingediend is niet bekend.

Overleg in de planfase

In de overlegfase blijkt het Gastenhuis ook het hergebruik van Dreyeroord in overweging te hebben genomen. Het zou echter niet mogelijk zijn het pand te hergebruiken voor een woonzorgcentrum. Het voldoet niet aan de huidige bouweisen en is ook niet te verbouwen zodat het wel aan die eisen voldoet.
De Commissie ruimtelijke kwaliteit heeft recentelijk positief geadviseerd over het voorlopige nieuwbouwplan. Omwonenden en andere belanghebbenden zijn nog niet op de hoogte van de plannen. Tijdens een informatiebijeenkomst op 16 juni, donderdag aanstaande, zal dit uit de doeken worden gedaan.

Waarom geen monument

Om in aanmerking te komen voor een plaats op de gemeentelijke Monumentenlijst moet een pand voldoen aan een aantal punten. Tijdens een inventarisatie in 2003 naar eventuele panden die beschermd zouden moeten worden, bleek dat Dreyeroord 9 punten scoorde terwijl een pand minimaal 16 punten moet halen om op de lijst te komen. Alleen 170 jaar oud zijn, is niet genoeg.
"Ouderdom sec is geen criterium om iets als monument aan te wijzen; er zijn in de gemeente talloze panden van 170 jaar of ouder die evenmin de monumentenstatus hebben of zullen krijgen." aldus het college. De inpandige structuur zou dusdanig verbouwd zijn dat die onomkeerbaar zijn, samen met de diverse verbouwingen gedurende de jaren en het later aangebrachte grove stucwerk, is de authenticiteit van het pand feitelijk verdwenen.
"Het college begrijpt dat het pand emotionele waarde heeft, gelet op de rol die het had in WOII." Het later verkregen chalet-achtige uiterlijk in combinatie met de ontwikkelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, vooral in september 1944, zou er toe bijdragen dat Dreyeroord bij veel veteranen en toeristen 'op het netvlies staat'.