Het Platform Doorwerth (vroeger Dorpsplatform Doorwerth) organiseerde op 11 juli het 1e buurtgesprek, waar inwoners van Doorwerth en Heveadorp met de Kerngroep, LOC i.o. en de gemeente Renkum met het doel zich samen te buigen over de “Centrumplannen”.
Door informatie te geven en vragen van inwoners te bundelen, worden de wensen en opmerkingen van de toekomstige gebruikers meegenomen in het Centrum plan en wordt het door deze bijeenkomsten ONS plan voor Doorwerth/Heveadorp.
Het thema voor deze avond was:
Komt er een Leer- en Ontmoetingscentrum (LOC) in Centrum Doorwerth?
Er waren 25 deelnemers/belangstellenden, die aan de thema avond deelnamen. Kerngroep en LOC i.o. waren niet aanwezig. Een aantal raadsleden schoof wel aan.
Sinds midden jaren 90 is het platform in Doorwerth al bezig met plannen voor een centrum, een ontmoetingsplek. Twee dames vertelden dat zij in 1999 plannen voor het centrum van Doorwerth met maquette al aan het college hadden aangeboden.
Sindsdien zijn er verkennende studies, visies en een piramidespel voorbij gekomen. Ook zijn er diverse informatieavonden geweest over de plannen van nu.
Na een welkom legt de voorzitter Mevr. Ineke Masselink uit dat het Platform deze bijeenkomst ziet als een burgerinitiatief om als inwoners mee te praten in het Centrumplan proces.
Door meningen te verzamelen, te bundelen tot standpunten en deze te delen met de gemeente, de Kerngroep en het LOC, komen de meningen van meer inwoners in beeld. Na elk buurtgesprek wordt er een samenvatting gemaakt van de wensen en opmerkingen.
Door deze opzet ontstond er ook een levendige discussie, waaruit bleek dat de aanwezigen zich zorgen maakten over de gang van zaken en dat zij niet de gelegenheid hadden gekregen inzage te krijgen en mee te denken in het proces. Dit buurtgesprek werd derhalve door de bewoners omarmd.
Vanaf 2013 heeft de kerngroep samen met de gemeente Renkum hard gewerkt het centrale deel van het dorp aan te passen. Het Masterplan werd geschreven en de raad gaf in mei 2017 groen licht voor de start van de uitvoering.
De uitvoering van het eerste deel van het Masterplan, de bouw van de scholen en een Leer- en ontmoetingscentrum (LOC) wordt door het buurtgesprek meer van alle inwoners. Het LOC ons nieuwe ontmoetingscentrum.
Vooral het beeld, waarin een cultuurverschil in het ontstaan tussen de organische ontstaansgeschiedenis van de Poort en de strakke professionele opbouw van het L.O.C. riep heftige reacties op in de zaal. Veel te extreem gesteld, was het verwijt. Maar de toon was hiermee wel gezet.
We praatten verder over de grote verschillen op papier/in beeld. Samen kwamen we tot de conclusie dat ook in het LOC deze organische samenwerking wel zou ontstaan.
Mariska Aalders (Ritmiek Muziek) vertelde waarom zij graag van het LOC gebruik zou willen maken. Ook Ellen Roozeboom (De Poort van Doorwerth) wilde gebruik maken van de nieuwe locatie, alleen was het voor haar onbetaalbaar.
De vraag bij één van de aanwezigen was: “Is er voldoende onderzoek geweest, hoe de Poort van Doorwerth nu draait? Hoe werkt het daar?” en "Hoe gaat het LOC met vrijwilligers om in de toekomst?” Kortom de aanwezigen waren nog lang niet uitgepraat.
Vervolgens kwam er vanuit de aanwezigen de vraag of alles al besloten is. Heeft het nog wel zin om invloed proberen uit te oefenen op het Centrumplan proces. Tom Erkens (raadslid ) legde uit dat je mening geven zeker zinvol is, er staat nog niks vast.
Gevraagd werd of in het coalitieakkoord staat dat de Poort afgebroken moet worden voor ruimte voor een plein. Nee, dat staat er niet in, is het antwoord van aanwezige raadsleden.
Raadsleden informeren aanwezigen over de mogelijkheid om een raadsontmoeting
als inwoners van Doorwerth in te plannen Met als doel een informatie uitwisseling van bewoners met de raad. Dit zijn informele gesprekken.
Bij interesse kun je de griffie bellen en een afspraak maken. De komende raadsontmoetingen zijn op dinsdag 4 september, 2 oktober en 6 november dit jaar.
Er zijn een aantal mensen, die zich bij de voorzitter hebben opgegeven mee te denken in het Centrumplan proces. Het Dorpsplatform Doorwerth wil graag een open dialoog met bewoners, uitvoerders en zal alle informatie, die verzameld is aan het college schriftelijk doorgeven.
Voor mensen, die liever schriftelijk hun gedachten en/of mening aan het Platform willen geven kunnen de voorzitter e-mailen op; [email protected] of via het dorpsplatform op Facebook een bericht sturen.
Daarnaast is het ook mogelijk een persoonlijk gesprek te hebben. De voorzitter is bereikbaar op: 06 22212541.
Op 30 augustus 2018 zal het volgende buurtgesprek zijn. Het onderwerp is: Wat heeft u in Doorwerth nodig om er goed te wonen en te leven?