Voor de derde keer doet Omroep Gelderland mee aan de landelijke actie 'Samen voor de
voedselbank' en probeert daarmee heel Gelderland in actie te krijgen. In de gemeente Renkum is dat aardig gelukt.
Nou wordt er links en rechts door organisaties het één en ander gedaan voor de voedselbank Buiten de
COOP in Oosterbeek is doen
OPV-Schoonoord en het
Airborne Museum Hartenstein mee aan de Voedselbankactie.
Landelijk
"De COOP doet landelijk mee," vertelt mevrouw Aalders, bedrijfsleidster van de supermarkt in Oosterbeek, "We krijgen dagelijks een overzicht van wat er landelijk is ingezameld en we hebben al ruim 10.000 producten verzameld!" De opbrengst per winkel is helaas niet bekend. "Maar het gaat goed!"
De bedrijfsleidster wijst op een viertal volle kratten die naast de infobalie staan: "Allemaal producten die mensen, los van wat we hier inzamelen, langs zijn komen brengen."
Kaartjes
Vorig jaar kochten klanten in de winkel nog extra producten die ze dan in de winkel achterlieten. Dat was een heel gedoe. De producten moest allemaal voldoende op voorraad zijn, opgeslagen worden en daarna per winkel weggebracht worden naar een transporthal in Bemmel.
"Nu wordt het landelijk geregeld. Klanten kunnen een kaartje pakken van dit bord waar een houdbaar product opstaat. die rekenen ze af bij de kassa. Die registreert dat en zo kan men landelijk zien hoeveel van welk product is aangeschaft en straks vertrekt er gewoon een grote vrachtwagen van de COOP naar de transporthal, veel makkelijker!"
Op de kaartjes met barcode staan producten als rijst, pasta, pindakaas en blikken groente, allemaal minimaal zes maanden houdbaar. "Er zijn ook redelijk veel mensen die het pakket aanschaffen, "vertelt mevrouw Aalders. Op één van de kaartjes staat het complete pakket aan houdbare producten.
Anders mag ook
De artikelen in de kratten naast de balie bestaan uit producten die niet via een kaartje te koop zijn. Eigenlijk is ieder product met een lange houdbaarheidsdatum geschikt voor donatie aan de voedselbank. Ook zaken als wasmiddel, shampoo of tandpasta zijn hoognodig.
De COOP doet niet alleen mee aan deze actie, het hele jaar door wordt er landelijk geleverd aan de Voedselbank. "Bijvoorbeeld producten waarvan de verpakking is gewijzigd, de fabrikant wil zo snel mogelijk de nieuwe verpakking in de winkel, maar wij zitten vaak nog met een voorraad, daar kun je de Voedselbank weer blij mee maken!"
Bijna afgelopen
De actie "Kom in actie voor de Voedselbank" duurt nog tot en met 16 december, dus tot die tijd kun je bij de COOP de Voedselbank nog helpen. Iedereen mag, als ze (houdbare) spullen hebben ingezameld, die afleveren bij de COOP in Oosterbeek.
Heb je veel producten of denk je na dit artikel als winkelier: "ik wil ook meedoen' dan kun je de producten ook komen inleveren in de Selman Transporthal in Bemmel (Nijverheidsstraat 40, 6681 LN Bemmel ) op 16 december.
Wekelijks maken in Gelderland 11.000 gezinnen en alleenstaanden gebruik van de Voedselbank. Mensen die zonder de Voedselbank simpelweg niet genoeg te
eten hebben.
Een situatie waar je ongewild in terecht kan komen en vaak is het geen 'eigen schuld, dikke bult' verhaal. Hieronder het verhaal van Marianne en hoe zij met haar twee dochters in deze situatie terecht is gekomen. Een rotsituatie maar daarnaast is er een enorme dankbaarheid dat de Voedselbank bestaat.