De 22 push-up challenge is in het leven geroepen om het hoge aantal zelfmoorden onder oorlogsveteranen bespreekbaar te maken. Op sociale media barst het van de filmpjes waarop te zien is dat Amerikanen zich opdrukken.
Een tijd terug deden Nederlanders volop de Ice Bucket Challenge om aandacht te vragen voor de ziekte ALS. Momenteel doet zich er een vergelijkbaar initiatief de ronde: de 22 Push-up Challenge.
Sommige soldaten komen terug met PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom). In Amerika worden ze niet altijd goed geholpen, daar is de rage dan ook begonnen. Maar ook in Nederland en de rest van Europa weet men deze mannen en vrouwen niet altijd goed op te vangen met als trieste gevolg dat zij soms geen uitweg meer zien en zelfmoord plegen.
Dat moet anders. Deze challenge is om daar aandacht voor te vragen. PTSS is geen grapje en mensen die dit opliepen kunnen enorm lijden. Niet alleen soldaten maar ook agenten en mensen bij de brandweer kunnen PTSS ontwikkelen. Daar is het eigenlijk van bekend. Toch zijn zij de kleinste groep mensen die hieraan lijden. Feitelijk kan iedere traumatische gebeurtenis PTSS veroorzaken.
Denk aan een overval, een ernstig ongeluk, verkrachting, mishandeling of andere vormen van misbruik. Ook pesten, vooral als dat ernstig en langdurig is, kan PTSS opleveren
Voor agenten, soldaten en de brandweer is het vaak zo dat er een serie van gebeurtenissen aan vooraf gaat. Deze mannen en vrouwen kunnen de gekste dingen meemaken. Zaken die je op films en televisie ziet, zijn voor hen realiteit en soms is ineens daar het moment, dat het niet meer gaat.
Iedereen schrikt of is een tijd onder de indruk van een schokkende gebeurtenis en dat is heel normaal. Na een tijd zet je je daar overheen en gaat je leven weer verder. Soms gebeurd dat niet. Er zijn verhalen van bijvoorbeeld agenten die keer op keer nare dingen zagen en/of meemaakten, dan kan de laatste gebeurtenis ineens de druppel zijn.
Het traumatische moment blijft 'hangen'. Het kan niet meer genegeerd of vergeten worden en het komt steeds weer ongewild boven. Men krijgt last van flashbacks, nachtmerries en herbelevingen. Het is zwaar om daar mee om te gaan. Soms kan het zo zwaar zijn dat iemand echt veranderd, niet meer kan genieten, steeds getriggerd wordt en zich daarom steeds verder terugtrekt.
De challenge is bedoelt om deze mannen en vrouwen een hart onder de riem te steken en te zeggen dat ze vol moeten houden. 22 Push-ups doen is ook volhouden en dat 22 dagen lang. Deze mannen van de brandweer in Albrandswaard geven alvast een voorzetje hoe het moet en ze dagen meteen andere korpsen uit de challenge aan te nemen.