Het duiken bij de stuw in Driel is door de Inspectie SZW (voormalige arbeidsinspectie) voorlopig verboden. Op 8 september kwam een duiker die bij de sluis in de Nederrijn aan het werk was, om het leven.
Er lopen nog verschillende onderzoeken naar de oorzaken van dat ongeluk, aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat.
Door het fatale ongeval heeft het werk aan de drie grote stuwcomplexen in Driel, Amerongen en Hagestein stilgelegen. Het werk bij Hagestein wordt nu weer opgestart.
De aangekondigde stremming voor de scheepvaart op de Rijn bij Amerongen, die volgende week zou starten en tien weken zou gaan duren, gaat voorlopig niet door.
De aannemer daar heeft de renovatie uitgesteld. Voorbereidend werk dat al aan de schuif in de stuw bij Driel was gedaan, wordt voorlopig ongedaan gemaakt.
De stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein regelen het waterpeil op de Rijn, Lek en IJssel. Ook het IJsselmeer wordt van voldoende water voorzien vanaf de stuw in Driel, die ook wel de ‘kraan van Nederland’ heet.
Jaarlijks passeren 39.000 binnenvaartschepen de complexen.
De stuwen zijn tussen 1960 en 1970 in gebruik genomen en nu toe aan groot onderhoud. Onderdeel van dat werk is het vervangen van enorme delen van de stuw onder water. Daarvoor zijn duikers nodig en dat mag dus voorlopig niet.
Het was de bedoeling dat de miljoenenklus in 2021 klaar zou zijn. Rijkswaterstaat kan niet zeggen of die einddatum nu wordt gehaald, want het is nog niet bekend wanneer het werk aan de stuwen weer verder kan gaan.
Bron: nieuws.nl