Oosterbeek - De
White Ribbon Mile, de wandeling ter herdenking aan de terugtrekking van de Britse en Poolse troepen na de Slag om Arnhem in 1944 is weer opengesteld.
De route door de uiterwaarden achter de Oude Kerk in Oosterbeek is, net als in 1944, gemarkeerd met een wit lint, en loopt naar de Rijn. Daar staat een klein monument dat herinnert aan de oversteek van de troepen over de rivier, ongeveer op die plek.
Onbereikbaar
Normaal gesproken is het monument niet bereikbaar maar sinds 2019 wordt het elk jaar gedurende de Airborne herdenkingsperiode toegankelijk gemaakt. Vrijwilligers van de Stichting White Ribbon Mile brengen samen met agrariër Evert Hooijer uit Oosterbeek zo’n 500 meter wit lint aan in de uiterwaarden zodat er een pad naar de Rijn wordt gevormd. Hooijer is de gebruiker van de grond en stelt belangeloos een royale strook beschikbaar voor de wandeling.
Langs de route door de uiterwaarden zijn borden geplaatst met informatie over de terugtocht in 1944. Het witte afzetlint verwijst tevens naar de witte linten die in de nacht van 25 op 26 september 1944 dienden als markering voor de route die de soldaten moesten volgen om bij de rivier te komen. In de Oude Kerk is tijdens de openingsuren een film van
7 minuten te bekijken waarin Angelique Krügerde geschiedenis van de terugtrekking vertelt. De wandeling is opengesteld van zonsopgang tot zonsondergang.
Het startpunt is bij de Oude Kerk en in de herdenkingsweek tevens bij “EventTheater De Concertzaal”, Rozensteeg 3. De wandeling naar het monument is individueel te lopen. Er is bij de Oude Kerk op afroep een golfkar beschikbaar om mensen die minder goed ter been zijn naar het monument te vervoeren.
Stille tocht
Op zaterdag 25 september wordt de openstelling afgesloten met een stille tocht naar het monument. Dat moment vormt tevens de officiële afsluiting van alle Airborneherdenkingen. De stille tocht start bij de Oude Kerk aan de Benedendorpsweg om 21.00 uur. Dat is het tijdstip waarop destijds in 1944 de terugtocht begon. De stille tocht wordt voorafgegaan door de vertoning van een korte film buiten bij de Oude Kerk over iemand die vertelt wat de Slag om Arnhem en met name de terugtrekking met hem en zijn familie heeft gedaan.
Aansluitend vertrekt de tocht naar het monument aan de Rijn waar burgemeester Schaap van de gemeente Renkum een korte toespraak zal houden en bloemen zal leggen. Deelnemers aan de stille tocht wordt gevraagd een bloem, liefst uit eigen tuin, mee te nemen en bij het monument te leggen. Dit als een eerbetoon aan alle Britse en Poolse soldaten die zich in 1944 hebben ingezet voor de bevrijding en speciaal voor hen die op die plek de Rijn zijn overgestoken.
♦♦♦
Adverteren op
Renkum.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail:
[email protected] .