Jasper van den Bovenkamp over het loslaten van zijn geloof en journalistiek

05 okt , 19:25 Nieuws
jasper van den bovenkamp voor alfabet keke keukelaar kleur
Keke Keukelaar
Oosterbeek – Op donderdag 17 oktober komt Jasper van den Bovenkamp naar de Zoomerij Oosterbeek. Jasper van den Bovenkamp is schrijver en journalist. Hij vertelt over zijn werk als journalist in tijden van polarisatie.
In augustus verscheen ook zijn deels autobiografische debuutroman De openbaring. Jasper groeide op in een gereformeerd plattelandsdorp, maar verloor gaandeweg zijn geloof. Hoe leef je verder zonder iets waarmee je vergroeid bent geraakt? Ook daar zal hij over vertellen.

Breek uit je bubbel

De lezing van Jasper van den Bovenkamp is onderdeel van het themaprogramma van de Zoomerij: Breek uit je bubbel. De Zoomerij organiseert dit themaprogramma om buiten je eigen bubbel te breken en open te staan voor onbekenden en bekenden met een andere mening. Anders dan we vaak denken, is het juist goed voor ons om ook over verschillende meningen te praten.
Als freelancejournalist en schrijver publiceert Jasper over filosofie, sociologie en zingeving voor onder andere Trouw, NRC, Het Parool en De Groene Amsterdammer. In 2022 verscheen zijn debuut Moeder van 40.000 kinderen, waarin hij het levensverhaal optekent van Vanessa Umboh. Vanessa Umboh komt op voor de 40.000 kinderen in Rotterdam die in armoede leven. Met haar stichting Stem zonder Gezicht zet ze deze grootschalige armoede op de politieke agenda en organiseert ze veel activiteiten. Langzaamaan lukt het haar de kinderen via alle mogelijke routes weer terug te brengen in het hart van de samenleving.

De Openbaring

Zijn nieuwe boek De openbaring gaat over hoe geloof en religie invloed hebben op de manier waarop we denken en handelen. Als jongen groeide Jasper op in een streng-gereformeerd plattelandsdorp. Toen hij verhuisde naar de stad om te gaan studeren, kreeg hij nieuwe vrienden. Zijn zienswijze op het geloof, wat vroeger zo’n diepe indruk op hem maakte, veranderde. Maar is er buiten de bubbel van dat geloof wel iets voorhanden dat die oude, vertrouwde en veiligheid biedende overtuigingen kan vervangen? Kun je leven zonder iets waarmee je min of meer vergroeid bent geraakt? En zo ja, hoe doe je dat dan?
In het boek manoeuvreert hoofdpersoon Marnix rondom deze en andere vragen. Marnix zijn zoektocht is heel specifiek, maar de gevoelens van eenzaamheid en soms verdwaasd om zich heen kijken, kunnen velen bekend voorkomen.

Meer informatie en tickets

De lezing van Jasper van den Bovenkamp is donderdag 17 oktober van 19.30 tot 21.30 uur in de Zoomerij Oosterbeek. De inloop is om 19.00 uur en het gesprek vindt plaats tussen 19.30 tot ongeveer 21.30 uur. Bezoekers die geen lid zijn van de Zoomerij kunnen een kaartje kopen voor € 10,- per stuk. Leden betalen € 7,50 en plusleden kunnen gratis een ticket reserveren. Reserveren doe je hier.
Je vindt De Zoomerij aan de Generaal Urquhartlaan 1 in Oosterbeek

♦♦♦

  • Blijf op de hoogte via Facebook, Instagram  of via de nieuwsbrief, inschrijven onderaan de pagina.
  • Lokaal (pers)bericht of evenement insturen? Dat kan via [email protected]
Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].
De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].