Kruisjes vastgekit op WO2 monumenten Renkum, Arnhem en Overbetuwe

26 sep 2020, 14:04 Nieuws
dsc 0019
Renkum Nieuws

Op diverse plekken in de gemeenten Renkum, Arnhem en de Overbetuwe zijn witte kruisjes vastgekit op Tweede Wereldoorlog monumenten.

Ze zitten muurvast en misschien nog wel op meer plekken dan waar ze nu zijn aangetroffen.

Witte kruizen

Wie op zoek gaat waar de kruizen vandaan komen, komt al snel uit bij Michel uit Groningen. Al zo'n 3 jaar maakt hij de kruisjes die nu her en der vastgekit zijn. Dat ze nu vastgeplakt zitten, daar is hij van op de hoogte. "Ik kreeg daar meteen na het herdenkingsweekend berichten over. Maar ik plak de kruisjes niet vast! Ik zet mijn naam achterop en zet ze dan neer. Vastplakken? Nee, dat zou ik nooit doen."

dsc 0035

Eerst maakte Michel de kruisjes van hout maar hij wist wat plaatmateriaal op de kop te tikken van steen. Omdat hij zelf ooit met natuursteen werkte en dus weet hoe hij dat moet bewerken, maakt hij ze nu van steen. Tijdens herdenkingen neemt hij ze mee of geeft ze aan anderen mee, want hij plaatst ze niet allemaal zelf. Dat gebeurd niet alleen in deze regio, ook bijvoorbeeld in Ieper, België of Limburg .

Soms zijn ze daarna weg, maar soms staan ze er na een jaar nog. "Dan maak ik ze schoon en zet ze terug." Michel maakt de kruisjes uit respect voor de strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog maar de gein is er zo wel een beetje vanaf.

"Of ik hier nu mee door moet gaan, dat weet ik niet," zucht hij: "Ik woon te ver weg (Groningen) om te gaan kijken maar ik vind dit echt heel vervelend en zit er erg mee in mijn maag. De kruisjes

img 20200925 wa0000

die ik neerzet worden later vastgekit, of ze verdwijnen en worden dan ergens anders vastgeplakt waar ik helemaal geen kruisje achterliet. Iedereen weet dat ik die kruisjes maak! Ik krijg nu de schuld, niet tof!"

Michel laat op zijn Facebook zien waar hij de kruizen plaatst. Op die foto's staan ze er ook duidelijk schuin tegenaan. Maar nu zitten ze wel vast en zaten dat al tijdens de herdenkingsweek terwijl het maar een enkeling opviel.

Stevig vastgekit

In de eerste instantie valt het niet op en lijkt het alsof het kruisje gewoon tegen het monument staat, net zoals er vaak veel kruisjes bij monumenten te vinden zijn na de herdenkingen, al vallen de dikke, witte kruizen wel op tussen de dunne houten kruisjes, vaak gesierd met een poppy.

Johan Kersenboom van Renkum Leeft reageerde verrast en is meteen gaan kijken bij het monument aan de Renkumse Heide. Er is geprobeerd het kruis te verwijderen, dat lukte gelukkig, al is er nog wel een kleurverschil te zien. "Het monument is van de Renkumse inwoners, die hebben het betaald dus dit losten we gelukkig zelf op. Nee aangifte doen we niet, dat is misschien een beetje teveel. Het zal met een goed hart zijn gedaan maar we hopen dat het niet nogmaals gebeurd."

In eenzelfde strekking reageert een woordvoerster van de gemeente Renkum. "We waarderen het herdenken maar niet op deze manier. We gaan kijken waar de kruizen allemaal vastgeplakt zitten en ze verwijderen. Aangifte van vernieling of iets dergelijks gaan we niet doen maar dit is zeker niet de bedoeling en we hopen dat het hier bij blijft."

120061019 1076477439439377 8754303467899546393 n

Driel en Arnhem

In de gemeente Overbetuwe bij het Engineers monument aan de Drielse dijk, was ook een kruis vastgekit. Hier heeft iemand het kruisje vóór de herdenking verwijderd, de kit is achtergebleven en het kruis is inmiddels niet meer te vinden. Ook het Polenplein in hetzelfde dorp heeft er een wit kruis bij gekregen.

driel

"Inderdaad zijn op meerdere monumenten stenen kruisjes vastgekit, onder andere in Driel, Arnhem en Ede." zegt een woordvoerster van de gemeente Overbetuwe.

"Het los plaatsen van kruisjes of kransen of bloemen gebeurt natuurlijk vaak en is prima, maar dit kan echt niet: het monument moet onaangetast blijven. We bekijken nu of we kunnen achterhalen wie dit heeft gedaan."

120114992 1185582025154374 6662090289041236646 n

De gemeente Arnhem is ook op de hoogte van het feit dat er een wit kruis is vastgeplakt aan de gedenkzuil die voor het Elisabeth Gasthuis staat maar heeft verder nog geen reactie gegeven over eventuele vervolgstappen.

Welke monumenten er in de gemeente Arnhem, Renkum en de Overbetuwe mogelijk nog meer van een vastgekit kruis zijn voorzien (en volgens een woordvoerster dus ook in Ede) is niet bekend.

Herdenken oké maar vernieling is dat niet

Herdenken is iets wat iedereen op zijn eigen manier doet. De vele kruizen, kransen, bloemstukken en bloemen zijn daar getuige van. Meestal wordt alles na een tijdje weer opgeruimd en zien de monumenten er weer uit zoals ze bedoeld waren. Het vastkitten van ieder object is theoretisch vernieling, dat is graffiti bijvoorbeeld ook. Het zal verwijderd moeten worden en dat brengt simpelweg kosten met zich mee. Daar zijn de woordvoerders het wel over eens.

Mocht er toch aangifte worden gedaan van vernieling dan kunnen die goeie bedoelingen dus een gepeperde rekening opleveren.