Lintjesregen 2016: twee Ridders in de Orde van Oranje-Nassau benoemd

26 apr 2016, 14:10 Nieuws
5 on ridder dame
In de raadzaal van de gemeente Renkum zijn vanmorgen, 26 april, door waarnemend burgemeester Bloemen twee lintjes uitgereikt aan Rita Alda en Tonny van Boxel-de Weijer. Beide zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Beide dames zijn benoemd om hun enorme inzet voor hun vrijwillige activiteiten, Rita voor onder andere haar werk in het Openluchtmuseum en Tonny voor haar aandeel in de Stichting Jaimy. Naast deze twee lintjes, reikte de heer Bloemen nog vier lintjes uit aan de nieuwe Leden in de Orde van Oranje-Nassau .

Rita Alta (1935)

Rita Alta uit Doorwerth zet zich al vanaf 1985 in als vrijwilligster voor het Nederlands Openluchtmuseum , de Vereniging Vrienden van het Nederlands Openluchtmuseum en de Oude Kerk. Rita is bijna vanaf het eerste uur rondleidster bij het Nederlands Openluchtmuseum. Vanaf het moment van oprichting van de rondleidersploeg in 1983, verzorgde zij ongeveer 800 rondleidingen. Ze ontwikkelde mede een cursus voor de rondleiders van het museum.
Ook was Rita vanaf het eerste uur bestuurslid van de commissie van de Vereniging van Vrienden van het Nederlands Openluchtmuseum, de grootste Vriendenvereniging van een museum in Nederland. Nu telt deze vereniging 14.500 leden. Daarnaast was zij lid van de evenementencommissie en voorzitter van de rondleiders. Ondanks haar 80-jarige leeftijd is zij continue beschikbaar gebleven. Ook is die leeftijd voor haar geen belemmering om twee jaar geleden een nieuwe klus op te pakken. Samen met een voormalig rondleidster van het Nederlands Openluchtmuseum werkt zij wekelijks een dagdeel om orde te scheppen in de depotruimten van de bibliotheek van het Openluchtmuseum.
Rita is daarnaast ook gids bij de Oude Kerk in Oosterbeek. Zij behoorde ook tot degenen die ijverden voor een uitbreiding van de openstelling van de Oude Kerk in Oosterbeek voor het publiek (vooral in de zomermaanden). Tot op dat moment was de kerk, met uitzondering van de zondag, gesloten. Omdat de Oude Kerk een belangrijke rol heeft gespeeld in de Slag om Arnhem is daarvoor veel belangstelling bij mensen uit binnen- en buitenland. In 1985 is Rita Alta tot voorzitter van de gidsengroep gekozen.

Tonny van Boxel–de Weijer (1962)

Tonny van Boxel-de Weijer zet zich met enorme toewijding in voor Stichting Jaimy . Deze stichting is opgericht door het echtpaar Van Boxel in 2001. Hun zoontje Jaimy was getroffen door kanker en hij vond dat er voor zieke kinderen heel weinig speelgoed was in ziekenhuizen.
Nadat Jaimy in 2001 was overleden aan zijn ziekte, besloot het echtpaar Van Boxel Stichting Jaimy op te zetten. Vanuit de wens van hun zoon Jaimy is deze stichting van grote betekenis voor zieke kinderen in heel Nederland. Vijf kinderoncologische centra in Nederland (UMC Radboud in Nijmegen, Rijnstate in Arnhem, MUMC in Maastricht, het VUMC in Amsterdam en het UMCG in Groningen) worden door Stichting Jaimy voorzien van speelgoed om het verblijf van kinderen (0 - 17 jr.) iets minder onaangenaam te maken.
Als geen ander weet Tonny hoe het is voor ernstig zieke kinderen om vaak en lang in het ziekenhuis te verblijven. Hoe belangrijk het is dat kinderen daar niet alleen als zieke kinderen worden gezien, maar gewoon als een kind. In overleg met de kinderoncologieafdelingen regelt zij samen met haar man Hein van Boxel wat er nodig is. Alle wenslijstvervullingen worden samengesteld in overleg met de ziekenhuizen zelf.
Tonny heeft een boek geschreven:‘Jaimy, de wedstrijd van zijn leven’ waarin zij schrijft over het verloop van Jaimy’s ziekte, de ziekenhuisopnames en het overlijden van Jaimy. Dit boek is van grote betekenis voor artsen, verplegers en andere ouders. Tonny’s boek draagt bij aan het kind centraal stellen in een kinderziekenhuis. Voor de stichting verzorgt zij de administratie, financiën en het inventariseren van de wensen en noden op de afdelingen. Ook zoekt zij mee naar mooi materiaal wat vervolgens ingekocht kan worden door Stichting Jaimy.
Niet alleen helpt de stichting kinderen in ziekenhuizen. Ook putten veel gezinnen kracht uit het verhaal van de familie Van Boxel. Tonny bezit een grote dosis positiviteit, wilskracht en doorzettingsvermogen. Ze doet zoveel mogelijk aan allerlei activiteiten mee en zet zich daarnaast ook nog twee keer per week als overblijfouder in op een school in Doorwerth.
Haar echtgenoot Hein van Boxel is bij de lintjesregen van 2015 onderscheiden als Ridder in De Orde van Oranje-Nassau.