Lintjesregen 2016: vier nieuwe Leden in de Orde van Oranje-Nassau

26 apr 2016, 14:10 Nieuws
6 on lid heer
Vanmorgen, 16 april, zijn door waarnemend burgemeester Bloemen op het gemeentehuis vier lintjes uitgereikt, aan Berna IJzermans–Vastbinder, Wies Versteeg–Venema, David van Buggenum en Hans Timmerman.
De vier zijn benoemd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege hun uitzonderlijke vrijwillige inzet, ieder in hun eigen gebied. Buiten deze vier lintjes, reikte burgemeester Bloemen er nog twee uit aan de nieuwe Ridders in de orde van Oranje-Nassau .

Berna IJzermans–Vastbinder (1937)

Berna IJzermans-Vastbinder uit Oosterbeek zet zich als vrijwilligster in voor Vluchtelingenwerk Oost Nederland (VWON), locatie Renkum. De vele veranderingen, zowel in het vreemdelingenbeleid als de verschillende fusies binnen de organisatie de afgelopen jaren, hebben haar er niet van weerhouden zich met enthousiasme te blijven inzetten. Haar motto luidt: “Wat er ook gebeurt, de vluchtelingen moeten geholpen worden”.
Berna begeleidt en ondersteunt vluchtelingen die een verblijfsstatus in Nederland hebben gekregen en die zich in de gemeente Renkum hebben gevestigd. Ze biedt ondersteuning bij wonen, post, financiën, gezondheidszorg, onderwijs, werk, kennismaking met de leefomgeving en belangenbehartiging van de cliënten bij advocaten en Immigratie- en Naturalisatiedienst. Berna gaat voor haar cliënten door het vuur en treedt daarin op een zeer doortastende, maar respectabele manier op. Zij behartigt hun belangen, biedt een luisterend oor, haalt het beste uit mensen door te geloven in hun mogelijkheden en geeft hen het vertrouwen het uit zichzelf te halen. Ze wordt daarbij gewaardeerd om de kundige en betrokken wijze waarmee zij te werk gaat door zowel VluchtelingenWerk, de advocatuur als de cliënten zelf.

Wies Versteeg–Venema (1935)

Wies Versteeg – Venema uit Wolfheze zet zich al meer dan 55 jaar actief in voor de gemeenschap in Wolfheze en daarbuiten. Zij was in eerste instantie vooral gericht op jongeren. In de loop van de tijd richtte zij zich meer op ouderen. In 1960 ging Wies Versteeg - Venema deel uitmaken van de kerkenraad van de Gereformeerde Kerk van Wolfheze, inmiddels opgegaan in de Protestantse Gemeente te Oosterbeek - Wolfheze . Zij richtte zich onder andere op het jeugdwerk en organiseerde jeugdkampen.
Vanuit het kerkenraadswerk is Wies momenteel al weer ruim tien jaar ouderling en onderhoudt ze contact met zieken, ouderen en diegenen die aandacht nodig hebben. Verder organiseert zij het uitnodigen van gastpredikanten voor de kerkdiensten. Als vertegenwoordigster van de kerk was ze ook bestuurslid van het protestantse verpleeg- en verzorgingshuis de Halderhof in Bennekom (nu Opella). Naast haar kerkelijke activiteiten was Wies van 1973 tot 1978 bestuurslid van de Oranjevereniging. Sinds 2002 is Wies ook vrijwilligster bij het Workhome, de woon- en werkinstelling van het dr. Leo Kannerhuis. Dit is een wooneenheid waar 36 bewoners wonen met autisme. Zij doet daar naai- en verstelwerkzaamheden aan kleding voor de bewoners van het Workhome.
Dat haar aandacht niet beperkt blijft tot jongeren, blijkt uit het feit dat ze al meer dan 25 jaar actief is binnen de Zonnebloem, als begeleider bij vakantieweken. Ook vervulde zij daar een bestuursfunctie en was zij betrokken bij de opzet van de afdeling Wolfheze, Doorwerth en Heveadorp. Mede door haar inzet is het uitgegroeid tot een bloeiende afdeling.
Ook is Wies nauw betrokken bij de historie van de landingen rond Wolfheze, en biedt zij vanaf 1982 jaarlijks onderdak aan vier Engelse veteranen tijdens de Airborne herdenkingen in september en begeleidt hen naar alle evenementen.

David van Buggenum (1963) en Hans Timmerman (1962)

David van Buggenum en Hans Timmerman doen sinds 1993 onderzoek naar vermiste militairen uit de Tweede Wereldoorlog. Dit heeft geresulteerd in diverse identificaties van stoffelijke resten van soldaten van zowel Duitsers als geallieerden. Ook sporen zij ongemarkeerde graven op van geallieerden en Duitse militairen. Zo maken zij een einde aan de onzekerheid voor nabestaanden over het lot van hun familie/geliefden.
Het opsporen en vinden van vermisten heeft grote impact op de families, legeronderdelen en naties van de betrokken militairen. Het verdient groot respect en waardering dat David en Hans dit doen om de families hun dierbaren een waardige laatste rustplaats te kunnen geven. Door hun werk kon in verschillende gevallen eindelijk een herbegrafenis op een militaire begraafplaats plaatsvinden.
David verzorgt ook een lesprogramma over de Slag om Arnhem en over de Tweede Wereldoorlog voor scholieren van groep 7 en 8. Daarnaast zit hij sinds 1985 in de organisatie van de Battlefieldtours: een tour langs plekken in Arnhem en Oosterbeek die belangrijk waren tijdens de Slag om Arnhem. Ook is hij sinds 1983 gastheer voor Engelse veteranen die in september naar deze streek komen.
Hans geeft ook lezingen over de Duitse kant van de Slag om Arnhem. Hij heeft daarover ook een groot aantal publicaties op zijn naam staan.