Nieuwe bestemming aangevraagd voor terrein Dreyeroord

06 jun 2016, 19:50 Nieuws
algemeen 020
Renkum Nieuws
De gemeente Renkum heeft vorige week een officieel verzoek ontvangen om het bestemmingsplan op het terrein van voormalig hotel Dreyeroord te wijzigen.
Dat laat de gemeente desgevraagd weten. Op dit moment ligt dat nog ter voorbereiding en zal er gekeken moeten worden of er in plaats van een hotel (horeca) een gastenhuis (zorg) kan komen. De gemeente Renkum heeft in februari dit jaar de huisvesting voor zorgdoelgroepen nog in kaart gebracht.

Bijeenkomst voor buurtbewoners

De initiatiefnemers van het gastenhuis willen geen mededelingen doen. Dat doen zij pas op een bijeenkomst die 16 juni gehouden wordt waarvoor buurtbewoners een uitnodiging hebben gehad. Op de vraag of er nu wel of niet gesloopt wordt, wordt geen antwoord gegeven. Naar eigen zeggen willen zij eerst de buurtbewoners op de hoogte stellen van de plannen, voor het verder in de media verspreid wordt.

Op geen enkele lijst

Voormalig hotel Dreyeroord staat niet op de Rijks- of gemeentemonumentenlijst, noch op enig andere lijst zoals cultureel erfgoed, oorlogsmonumenten of is het een beeldbepalend of karakteristiek pand. De gemeente heeft daarom geen gronden in te grijpen als men het pand wil slopen. Het is particulier terrein met een 'gewoon' gebouw erop.
De gemeente Renkum heeft februari dit jaar de huisvesting voor zorgdoelgroepen in kaart gebracht. Daaruit kwam naar voren dat de gemeente voldoende capaciteit bezit zorggroepen te huisvesten. De vraag is dus of de gemeente zit te wachten op een extra huisvesting.

Niet eerder ingegrepen

plan
Waarom is er niet eerder ingegrepen? Dat vraagt men zich af op sociaal media. Zover wij hebben kunnen nagaan, ligt dat simpelweg aan het feit dat er nooit sprake is geweest van sloop van Hotel Dreyeroord. Toen er bouwvergunningen werden aangevraagd door de vorige eigenaar ging het steeds om het bouwen van woonhuizen op vijf (eerst zes) kavels (rood) en het verbouwen van het hotel, (grijs) waaraan ook een extra deel (lichtgrijs) gebouwd zou worden. Toen die plannen eindelijk werden goedgekeurd, kon de familie het financieel niet meer bolwerken waarna uiteindelijk het hotel en de vijf kavels apart te koop gezet zijn.
De plannen om Dreyeroord te slopen zijn daarom niet met de gemeente of plaatselijke politiek besproken. Men kan niet 'ingrijpen' als men nergens van op de hoogte is. Het hotel is gewoon particulier bezit en als men zich houdt aan de geldende regels, zijn de mogelijkheden groot. Maar om van hotel naar (zorg)gastenhuis te gaan is een wijziging in de bestemming nodig en die aanvraag ligt nu dus ter voorbereiding bij de gemeente.

The White House

Niet alleen uit de gemeente Renkum zijn mensen verbaasd dat Hotel Dreyeroord maar zo afgebroken kan worden. Ook uit Engeland komen verontruste reactie's. Het pand is bijna 170 jaar oud en heeft een rijke historie. In de tweede wereldoorlog is er enorm gevochten in het hotel. Dat waren vooral twee patrouilles Britse soldaten die de Duitsers uit het hotel wilden jagen. Buiten een hoop Duitsers, verloren van de 20 Britse soldaten 9 het leven.
Nadat het opgeknapt werd, is het in 1948 als hotelpension geopend. Tot de sluiting van het hotel in 2014, verbleven er nog jaarlijks veteranen die onder andere voor de Airborne herdenkingen terug kwamen. De verbouwingen van destijds, zouden de reden zijn dat Dreyeroord niet op een monumentenlijst voorkomt, er zou te veel verbouwd zijn. Toch stonden na de oorlog de muren nog overeind en zat het dak er voor een groot gedeelte ook nog op. De huidige serre werd bij de restauratie aangebouwd.

Politieke belangstelling

Zowel de fractie Renkum van de PvdA als GemeenteBelangen hebben aangegeven zich met de kwestie te gaan bemoeien. PvdA Renkum heeft hiervoor al vragen gesteld aan het college, die zijn op hun website te vinden.
algemeen 024 1024x768
De Airborne vlag aan de muur van Dreyeroord, links van de ingang