In de regio krijgt de politie verschillende meldingen van mensen die worden benaderd door zogenaamde politieagenten. Dit gebeurd vaak telefonisch.
Het potentiële slachtoffer krijgt slinkse vragen over de beveiliging van de woning en uiteindelijk over waardevolle spullen in huis, zoals sieraden. Vanzelfsprekend heb je geen agent, maar een notoire oplichter aan de telefoon.
De politie belt nooit met dergelijke verzoeken! De oplichting valt in een lang rijtje mogelijkheden voor telefonische helpdeskfraudeurs. De ene keer doen ze alsof ze van de bank zijn, maar in dit geval doen ze zich dus voor als agent. Praat er daarnaast over met bijvoorbeeld je (groot)ouders. Zo zorgt de politie samen met jou voor dat deze slinkse criminelen geen slachtoffers kunnen maken.
Toch slachtoffer? Niets om je voor te schamen! Criminelen weten vaak veel over je doordat ze bijvoorbeeld beschikken over privégegevens uit dataleks. Neem dan ook altijd contact met de politie op!
Telefonische helpdeskfraude is een vorm van cybercrime waarbij er contact plaatsvindt met iemand die zich voordoet als medewerker van Microsoft of een ander softwarebedrijf. Bijvoorbeeld een ‘security-expert’ of ‘technician’. Tijdens het contact zegt de crimineel dat er problemen op uw computer zijn ontdekt en zal aandringen op snelle maatregelen om het bestaande probleem te verhelpen en grote(re) problemen te voorkomen. De crimineel is bereid om tegen betaling de zogenaamde problemen te verhelpen. Telefonische helpdeskfraude is een criminaliteitsvorm die nog altijd veel slachtoffers maakt. Slachtoffers lijken willekeurig gekozen te worden.
Opeens gebeld:
Je wordt gebeld door iemand die zich voordoet als medewerker (bijvoorbeeld een ‘security-expert’ of ‘technician’) van Microsoft of een ander softwarebedrijf. In het gesprek wil de crimineel je doen geloven dat er problemen op jouw computer zijn ontdekt, zoals virussen, hackers, verlopen licenties of verouderde software. De crimineel zegt deze problemen (tegen betaling) te kunnen oplossen.
Helpdesknummer opgezocht:
Je hebt het Nederlandse telefoonnummer van een helpdesk van bijvoorbeeld Gmail, Outlook, Microsoft of een ander softwarebedrijf opgezocht. Wanneer je dit telefoonnummer belt, krijgt je een persoon aan de telefoon die zich voordoet als medewerker van dit bedrijf en word je gevraagd wat het probleem is. De vaak Engelstalige crimineel zegt jouw probleem (tegen betaling) te kunnen oplossen.
Pop-up in beeldscherm:
Je krijgt een pop-up te zien in uw beeldscherm, met hierin de boodschap dat jouw computer is geïnfecteerd met een virus en/of dat jouw bestanden zijn versleuteld. Je wordt gevraagd een (vaak) Nederlands telefoonnummer te bellen. De vaak Engelstalige crimineel zegt jouw computerproblemen (tegen betaling) te kunnen oplossen.
Dit kunt je doen om ervoor te zorgen dat je geen slachtoffer wordt:
Indien de oplichter (mogelijk) toegang tot jouw computer heeft gehad, neem dan onmiddellijk deze maatregelen:
Bron: politie.nl
Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected] .
De redactie is te bereiken via [email protected] .