Scoutinggroepen vieren gezamenlijk 100 jaar welpen in Nederland

14 jan 2020, 22:30 Nieuws
763a7358
Komend jaar wordt een speciaal jaar voor de Scouting: er valt namelijk iets te vieren! Ze vieren dat 100 jaar geleden de eerste welpen in Nederland het spel van scouting speelden.
De drie Renkumse Scoutinggroepen hebben daarom afgelopen zaterdag feest gevierd. De welpen zijn de scoutingsleden in de leeftijdsgroep van 7 tot 11 jaar.

Geschiedenis

In 1910 werd in Nederland de eerste Scoutinggroep opgericht. In eerste instantie konden alleen jongens vanaf 11 jaar zich hierbij aansluiten. In de volgende jaren kwamen er steeds meer Scoutinggroepen in Nederland. Na de oprichting van de welpenspeltak in Engeland werden er in Nederland ook vergelijkbare speltakken opgericht. Vanaf 1920 zijn de welpen een officiële speltak in ons land.
In het hele land vieren de welpen dit jaar daarom feest. Dat start met het aanbieden van een zelfgebakken taart aan hun burgemeester. In de Gemeente Renkum hebben de welpen dat op een speciale manier gedaan. De welpen van de drie Renkumse Scoutinggroepen, de Emmagroep, St. Bernulphus en OPV-Schoonoord, hebben zich verenigd en vierden dit met 100 kinderen samen.

Burgemeester

De welpen vierden dit eeuwfeest niet alleen. De Burgemeester, een wethouder, gemeenteraadsleden, en de besturen van de scoutinggroepen, regio en Scouting Nederland waren aanwezig bij dit grote feest. Nadat de burgemeester de ochtend opende met een persoonlijk woordje, gingen de welpen aan de slag met allerlei scoutingactiviteiten.
763a7354
Zo konden de kinderen bouwen met bamboe stokken, hun energie kwijt tijdens Leeuw van Holland, hun jungle-kennis testen met Ren je rot en een lekkere marshmallow bakken boven een vuurtje.

Taart!

Uiteraard werd er ook taart gemaakt en gegeten. Want daar ging het vandaag om. Samen met de Burgemeester gingen de welpen een cakeje versieren en lekker opeten. Zowel de Burgemeester, de andere gasten en welpen genoten van dit moment. Zij konden gezellig met elkaar kletsen over de leuke dingen die de kinderen bij scouting doen!
De Renkumse Scoutinggroepen kijken terug op een geslaagde samenwerking en feestelijke ochtend. Scouting is een feest! Lijkt het jou ook leuk? Kom dan vooral een keertje kijken!
763a7370
Oosterbeek: OPV-Schoonoord
Oosterbeek: St. Bernulphus