Misschien weet je het nog, in april dit jaar plaatsten we een artikel over Bears in Mind die samen met Ouwehands Dierenpark in Rhenen twee beren uit OekraIne wilden halen . De dieren zijn zwaar verwaarloost en zitten daar onder erbarmelijke omstandigheden in vieze hokken in een speeltuin.
De stichting Bears in Mind vond dat de beren naar Het Berenbos moesten komen en startte een crowdfunding. 70.000 euro was er nodig, er is iets meer binnengekomen en dat betekent dat de beren nu worden opgehaald!
Malysh is een mannetjesbeer en Ljalja een vrouwtje. Het team van Bears in Mind die nu in de OekraIne is, is zich rot geschrokken van de situatie waarin ze zijn aangetroffen. "Bij aankomst blijkt de situatie van de beren helaas nog schrijnender en verdrietiger dan gedacht." vertellen ze op hun Instagram .
"Het mannetje, Malysh, zit letterlijk in z’n eigen uitwerpselen, de stank is niet te beschrijven, hij kan geen kant op. Vuil water en wat nat, verlept fruit in een etensbak. Het vrouwtje, Ljalja, zit verscholen in een donker, vuil en nog kleiner hok."
Gelukkig komt er heel spoedig een einde aan hun leed. Hoewel de planning was 28 oktober in het Berenbos aan te komen, zal dit niet helemaal gaan lukken omdat er de nodige vertraging was bij de douane. Maar ze zijn onderweg. Op naar Nederland, Rhenen en het Berenbos om de rest van hun leven bij te kunnen komen van de traumatische ervaringen die hun zijn aangedaan.
Nu zijn wij niet goed in het lezen van berengezichten maar de beer hieronder laat hier, ons inziens, toch een mooie blije grijns zien!
(tekst gaat verder onder Instagrampost)
De eerste weken nadat de beren in Het Berenbos aangekomen zijn, leven de beren in het quarantaine verblijf. Ze kunnen bijkomen van de reis en wennen aan de nieuwe omgeving. In deze periode wordt ook de gezondheid gecontroleerd om verspreiding van eventuele ziekten te voorkomen.
De stichting wil nog een beer redden, deze bevindt zich in Bosnië. Het is een vrouwtje en ze leeft momenteel in een klein hok maar heeft lang in een kleine vieze kelder geleefd bij mensen thuis! Als jong beertje heeft de familie haar aangeschaft via handelaars, wat wel vaker gebeurt in Oost-Europa, maar nu zij een volwassen beer is geworden slijt ze haar dagen in de kleine, slecht onderhouden kelder van het huis. Gelukkig staat de familie er nu voor open om deze beer een beerwaardig bestaan te geven in Het Berenbos.
Daarom kun je blijven doneren want er is een hoop geld nodig om een beer op te halen, te vervoeren én te huisvesten. Kijk hiervoor op beregoeieresi.nl
beschermt al jaren beren in het wild en helpt beren in nood. Het bekendste project in Nederland is Het Berenbos, waar al sinds 1993 getraumatiseerde bruine beren worden opgevangen en waar zij weer een onbezorgd leven kunnen leiden, een samenwerking met Ouwehands Dierenpark.
In Het Berenbos genieten bruine beren, die vroeger mishandeld zijn, van een onbezorgd leven. Ze leven er op een twee hectare groot bosperceel met onder andere een waterval, een vijver en diverse holen. Ze hebben volop gelegenheid om elkaar te ontwijken of juist op te zoeken. De beren krijgen een dieet gebaseerd op wat wilde beren door het jaar heen eten. Hun natuurlijk gedrag wordt daardoor gestimuleerd; ze gaan zelfs in winterrust in een van de bestaande holen of in een hol dat ze zelf graven. Iets dat ze vaak zijn afgeleerd in gevangenschap.
De beren in Het Berenbos kunnen door dit alles weer beer zijn. Op dit moment leven er acht bruine beren, elk met een eigen verhaal. Daar komen dus op korte termijn Malysh en Ljalja bij. Sinds 1993 zijn er al dertig beren opgevangen in Het Berenbos. Sinds 2006 hebben de beren gezelschap gekregen van een roedel wolven. Door samen te leven wordt hun natuurlijke gedrag gestimuleerd.
Adverteren op Renkum.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected] . De redactie is te bereiken via [email protected] .