Het Doorwerth College in Doorwerth hield vorige week de Week Ander Onderwijs. Een week vol diverse activiteiten. De leerlingen van HAVO-3 gingen twee dagen op Battlefield Tour.
Andere leerlingen van de school gingen naar Berlijn of Ierland, brachten een bezoek aan een moskee, het Gelredome of het Bronbeek Museum. Een week vol geschiedenis, cultuur, kunst, sport maar ook item's rond pesten en verslaving.
"Het geeft leerlingen de ruimte om het beste uit zichzelf te halen. Leren vindt niet alleen plaats in het leslokaal”, zegt rector Gabri Maessen van het Dorenweerd College. "Tijdens de Week Ander Onderwijs is er ook aandacht voor andere talenten van leerlingen.”
Het is beslist geen makkelijk weekje, er wordt echt gewerkt en soms krijgen de leerlingen wel erg veel informatie. De leerlingen van HAVO-3 krijgen tijdens hun twee-daagse Battlefield tour niet alleen veel informatie die ze kunnen gebruiken voor hun opdrachten, ze doorkruisen op de fiets ook de halve gemeente.
Dinsdags meldt de eerste groep zich al om 08:00 uur bij het Glider Monument in Wolfheze. Aan de rand van de vroegere Landingzone staan ze op een rij om even te herdenken tot hun naam wordt genoemd. Ze krijgen een zogeheten 'dogtag', een kaartje met hun naam erop, aan een stuk touw voor om hun nek. Aan de andere kant van het kaartje staat een andere naam, een buitenlandse.
Eén van de opdrachten is dat ze aan het eind van de week uitgezocht moeten hebben wat deze persoon met Operatie Market Garden van doen heeft gehad.
De volgende halte is het Glider Collection
museum een eindje verderop. Paul Hendriks vertelt vol verve over zijn collectie, geheel gewijd aan de Gliders die de meeste geallieerden hier brachten.
Er staat zelfs een rompdeel van een glider maar het opvallendste vinden de leerlingen toch wel, dat daar een mevrouw in woonde tot ze overleed in 2000, hoe leuk is dat!
De opdracht hier luidt: noem drie redenen waarom de gliders zo gevaarlijk waren, Esther van het museum helpt ze wat op weg. Ze kijken nog een filmpje en dan gaan ze weer. De volgende groep HAVO-leerlingen komt al aanrijden.
Door het beroemde tunneltje naar de spoorbrug, alwaar ze opgewacht worden om aan te horen wat er destijds rond de spoorbrug gebeurde. Ze moeten hier op zoek naar oorlogsschade in de brug en dat op de foto zetten. Daarna gaat het lopend langs het spoor om naar een stukje Duitse kant van het verhaal te luisteren.
Ingrid Maan, schrijfster van het boek Weggemoffeld, heeft diverse Duitse oorlogsveteranen geïnterviewd voor dit boek. Ze heeft daarom veel weet van de Duitse kant van de Tweede Wereldoorlog.
Pfff Duitsers, wie wil dat nou horen. Maar ze zijn het er allemaal wel over eens dat de Duitsers van nu, iets heel anders zijn dan de moffen van destijds. En wisten ze wel dat Duitse jongemannen, van hun leeftijd, destijds 'gewoon' de Hitler Jügend ingingen omdat dit eigenlijk heel normaal was?
Wat zouden zij gedaan hebben als de politiek dingen besliste over zaken waarvan ze op deze leeftijd nog helemaal niks snappen? Iets om even over na te denken...
Met die gedachte gaan ze weer op weg want de toer is nog niet over; het voormalige Elizabeth Ziekenhuis en het Airborne Museum staan ook op het programma.
Eerst maar weer een eindje fietsen...