Carnaval en een klaaglied

25 feb 2020, 14:46 Podium/Ingezonden

Uit nostalgie heb ik dit weekend weer eens een paar plaatjes gedraaid. Met een boek in een luie stoel en muziek op de pick-up naast me, heerlijk.

Door juffrouw Raadgever

Eigenlijk zou ik die oude meuk, zoals mijn kinderen het noemen, al lang bij het grove vuil hebben moeten zetten. Maar ik kan geen afscheid nemen van de, zo met zorg verzamelde lp’s en singletjes. En zo knettert de muziek onze kamer in. En dan zit ik ineens weer met dat singletje in mijn handen. Limburgs klaaglied van Martine Bijl (19-03-1948 – 30-05-2019). De hoes hangt van ellende in elkaar. Een teken dat dit singletje hier is ‘grijs gedraaid’. Vooral het refrein heb ik wel keihard meegezongen. Even een paar regels;

Ons vader is gekozen tot prins carnaval dit jaar. Da’s gek hoor want hij doet opeens zo raar. Tja het is gewoon een heel andere man. Nou, voor mij is ’t een carnavalstiran

enzovoort.

En dan het refrein: Want mijn moeder komt uit Drachten en mijn vader uit Maastreech. Ik ben een Friese kruidkoek maar gekneed uit Limburgs deeg. Dat carnaval dat zit me soms tot hier. Maar ik laat me toch niet kennen en ik zal d’r wel aan wennen. Ik blaas dapper op m’n toeter van papier. Maar ik doe het voor mijn vader zijn plezier.

Het hele liedje ademt de sfeer van carnaval. Zie bovenaan, het zou zomaar nu ook tijdens carnaval gezongen kunnen worden.

Noordeling

Heel herkenbaar omdat ik, zelf een noordeling, niet ben opgegroeid met het carnavals gebeuren. Toch snap ik dat het voor de mensen onder de grote rivieren een feest is waar het hele jaar naartoe geleefd wordt. Ik heb begrepen dat er zelfs voor gespaard wordt om een flinke buidel op zak te hebben om het feest tot een succes te maken. Inclusief een outfit waar een duit voor wordt neergelegd.

En niet alleen het weer maar ook een paar, naar mijn idee door geslagen, zielen vinden het nodig de vreugde te verzieken. Hoe is het mogelijk. Nee het feest van Carnaval is te religieus gericht, vinden ze, en moet aangepast worden. Waarom? Hoezo? ‘Verkleedfeest’ moet het gaan heten. En ja hoor. De media duikt acuut in de microfoon om er iets over te zeggen. Ik heb een lelijk woord in de gedachte ! Gelukkig zakt de discussie ook al zo zachtjes aan weg en is de media storm gaan liggen. Helaas werd wel voor het weekend weer veel wind gevreesd. Echte wind dus en volgens de weersverwachtingen konden we ook nog veel water in de vorm van een koude regen verwachten. Het zal ook weer niet zo zijn.

Maar één ding is zeker de sfeer voor en rond Carnaval krijg je bij de meeste echte Carnavalsgangers never nooit niet kapot.

Gemaskerd bal

Carnaval komt volgens zeggen oorspronkelijk uit Italië. Daar werden de eerste feesten gehouden tijdens een gemaskerd bal. Omdat het feest voor het vasten was zou de naam carnaval zijn afgeleid van het woord Carna wat Italiaans is voor vlees en vale zou vaarwel betekenen. Een de vastentijd waarin dus geen vlees gegeten wordt. Heel logisch dus. Het zou zomaar zo kunnen zijn.

Zondag 23 februari tot dinsdag 25 februari is het officiële carnavalsweekend. Het volksfeest, begint altijd zeven weken voor Pasen, en duurt drie dagen. Het heeft een Katholieke oorsprong. Meestal beginnen de feestelijkheden al op de vrijdag voor het weekend. De dinsdagavond voor carnaval heet ‘vastenavond’. De woensdag na carnaval heet ‘as woensdag’. Dan begint de 40 dagen vastentijd tot Pasen. Ook de voorjaarsvakantie of de Krokusvakantie zijn beneden de grote rivieren op de feestelijkheden afgestemd.

Over de hele wereld wordt het feest op verschillende manieren gevierd. De voorbereidingen voor de optocht met de vele prachtige grote wagens was in zijn laatste fase voor de afronding. En dan op de radio hoorden we dat er Carnavalsoptochten afgelast zijn in verband met het stormachtige weer. Zo sneu! Met in het achterhoofd dat alle carnavalsverenigingen door het hele land maar met name in Brabant en Limburg, het hele jaar avond aan avond bezig geweest zijn met het uitdenken en uitwerken van weer de prachtigste wagens.

Elk jaar een nieuw thema. Een feest om naar te kijken.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever