112

VVD vraagt de tien onveiligste plekken in Renkum te noemen

Cameratoezicht draagt bij aan de veiligheid
Cameratoezicht draagt bij aan de veiligheid
Foto: VVD Renkum

De VVD vraagt de inwoners van Renkum plekken te nomineren waar zij camerabeveiliging nodig vinden.

De criminaliteit is in Renkum de afgelopen jaren weliswaar gedaald, maar intimidatie, vernieling, drugs en inbraken zorgen ervoor dat Renkumers zich onveiliger voelen dan inwoners van vergelijkbare gemeenten.

De tien onveiligste plekken

De VVD ziet ook een verband met het 50% hogere aantal jeugdige verdachten in de gemeente. Tegen dit soort criminaliteit blijkt camerabeveiliging een effectieve aanpak, omdat het de pakkans enorm kan vergroten.

Daarom wil de VVD de “10 onveiligste plekken van Renkum” verzamelen om die voor te dragen voor het plaatsen van camerabeveiliging. Stap voor stap moet daardoor de veiligheid verder worden vergroot.

Niet alleen knuffelen

Wouter Hoge (VVD Raadslid Zorg & Veiligheid): “Steeds meer ontspoorde  jongeren komen op het rechte pad, o.a. door de goede inzet van jongerenwerkers en een steeds effectievere gemeentelijke aanpak in multi-probleemgezinnen. Dat is echt gaaf!”

“Er is alleen een harde kern van raddraaiers waarop we nog steeds te beperkt vat hebben en die een negatieve invloed hebben op kwetsbare jongeren. Het is beter om die harde kern vaker op heterdaad betrappen, uit de groep te isoleren en ze gewoon veroordeeld krijgen, zodat iedereen in die groep ziet dat intimidatie, vernieling, drugs en inbraken nooit lonen!”

Effectief tegen georganiseerde criminaliteit

Hoge: “Camera’s leveren ook veiligheid in de omgeving op, omdat ze het mogelijk maken om b.v. ook langsrijdende auto’s en mensen te registreren.

“In het geval van een inbraakgolf door bendes, zoals in 2016 vermoedelijk het geval was, wordt het mogelijk om specifieker en sneller in te grijpen en bewijsmateriaal te verzamelen. Televisieprogramma’s als ‘Hunted’ hebben aangetoond hoe effectief cameratoezicht kan zijn.”

Verplaatsing inbraken naar de dorpen?

In steden houden overheden steeds meer cameratoezicht. Daarbij bestaat het risico is dat inbraakbendes hun werkterrein gaan verleggen naar de dorpen.

Een waarschuwing voor cameratoezicht heeft dan al een preventief effect, denkt de VVD. Via [email protected] kan elke inwoner bij de Renkumse VVD onveilige plaatsen aandragen die voor camerabeveiliging in aanmerking moeten komen.

In het nieuwe college zal de VVD voorstellen om, in nauw overleg met de politie, op de meest genoemde plekken camerabeveiliging in te stellen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen